Sto let Hlučínska nejen očima pamětníků

7. únor 2020

Hlučínsko je součástí Opavska a dějiny se tam psaly úplně jinak. Region vytvořila nově upravená státní hranice před 100 lety 4. února roku 1920.

Tehdy asi ještě nikdo netušil, že Hlučínsko bude za pár let terčem kritiky a často i nenávisti. Zradili tam lidé, když nechtěli být Čechy? Jaké to bylo válčit na německé straně? Jak to vlastně vnímali ti, kteří uprostřed toho všeho žili?

V seriálu nabízíme každý den po 7. hodině ráno pohledy pamětníků a historiků na tento region, který je fenoménem celé střední Evropy. Uslyšíte tak třeba o tom, jaké to je mít nálepku divného regionu, o pocitech lidí, kteří byli doslova v soukolí politiky.

autor: mrk
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.