Studénka bude mít do konce září nový protipovodňový poldr

12. červenec 2021 07:50

Už třetí suchý poldr vzniká ve Studénce na Novojičínsku. Radnice se ho rozhodla vybudovat po zkušenostech z minulého roku, kdy stejná stavba zabránila ve městě škodám po rozlití Butovického potoka. Poldr nad ulicí Na Trávníkách za téměř 10 milionů korun bude město chránit před škodami po každoročních přívalových deštích.

„Není to jen voda, je to bohužel bahno. Likvidujeme škody a čekáme, jestli se to nevrátí,“ popisovala situaci loni po záplavách paní Kamila. Bahno z polí nad jejím domem jí a jejím sousedům zaplavilo nejen sklep, ale třeba i zničilo vodu ve studních.

Aby se podobný scénář už neopakoval, rozhodlo se město nad domem paní Kamily letos vybudovat suchý poldr. „Bude to přírodní hráz, částečně vybetonovaná, která bude zadržovat vodu v případě přívalových dešťů,“ vysvětluje starosta Studénky Libor Slavík (SNK).

Čtěte také

„Shodou okolností v loňském roce právě tuto lokalitu zasáhly během jednoho týdne povodně dvakrát a způsobily nemalé škody zejména obyvatelům této ulice,“ dodává k nutnosti stavby poldru starosta.

Hráz poldru bude dlouhá tři sta metrů a vysoká čtyři metry. V případě nouze může snížit odtok vody do zastavěné oblasti na méně než pětinu. „Množství protékající vody do zástavby se sníží z 1,4 sekundových kubíků na 0,25 kubíku,“ říká vedoucí odboru rozvoje města Radmila Nováková.

Stavba má být hotova do konce září. „Celá plocha bude zatravněná s tím, že v samotné zátopě budou retenční mokřadní jezírka, která zvyšují retenční schopnost. A umožní i existenci různým živočichům,“ dodává Nováková.

Do tří let pak město plánuje v místě vybudovat ještě jeden poldr, který by měl oblast proti přívalovým dešťům ochránit úplně.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio