Studénka vybuduje další protipovodňová zařízení, chce předcházet záplavám

3. červenec 2020 06:20

Vytopené sklepy, bahno na silnicích a v domech. Tak to vypadalo v některých částech Studénky na Novojičínsku po červnových přívalových deštích. Přestože tam například v místní části Butovice jsou protipovodňové stavby z přechozích let. Kdyby nebyly, škody by podle místních byly větší.

„Někde tady to vyvěralo a po cestě tekla řeka. A mi do sklepa. Po těch zahradách nepřejdete suchou nohou,“ přibližuje Lenka Fišerová. Dům má postavený hned u Butovického potoka, který se po přívalových deštích z minulého týdne okamžitě vylil ze svého koryta.

Domy lidí v Butovicích podle ní zachránil takzvaný suchý poldr. „Myslím, že toho zachránil hodně, protože tady bylo jezero. To jsem nikdy v životě neviděla,“ dodává paní Fišerová.

„Suchý poldr je taková přírodní hráz vybudovaná částečně i s nějakým odvodněním, vybetonovaným stavidlem, ať tu vodu při přívalových deštích dokáže postupně propouštět zejména do okolních polí,“ vysvětluje starosta Studénky Libor Slavík (SNK).

Čtěte také

Poldr tady vybudovali v roce 2016 po zkušenostech s povodní o tři roky dříve. „Zejména v roce 2013 tady v Butovicích bleskové povodně tuto část města vytopily. Od té doby pracujeme na protipovodňových opatřeních,“ dodává starosta.

Opatření ale zatím chybí například v ulici Na Trávníkách, která byla červnovými přívalovými dešti postižená nejvíce. „Valilo se to tady shora, pole nestíhají a všechno to šlo do struh. Bohužel ty strouhy jsou špatně dělané, jsou plytké. Také cesta je špatně udělaná, je klopená na rodinné domy, takže všechno teče přes zahrady,“ vysvětluje obyvatelka jednoho z tamních domů paní Kamila.

Proto chce město i tam vybudovat dva suché poldry. Aktuálně tomu ale brání spory s vlastníky pozemků. Z toho důvodu tam radnice zahájila pozemkovou úpravu, která by měla umožnit nejen vybudování poldrů, ale i dalších protipovodňových opatření, jako jsou remízky a zalesňovací pruhy.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související