Polanku a Klimkovice trápí povodně skoro při každém dešti. A lepší to hned nebude

1. červenec 2020 09:37

Lidé na pomezí Klimkovic a Polanky nad Odrou se zlobí, že je trápí velká voda prakticky při každém vydatnějším dešti. Tamní Polančice se stala symbolem bleskových záplav při bouřkách o tomto víkendu.  Protékala v ní stoletá voda, která zatopila desítku tamních domů.

„Potok je tak zanesený,“ říká osmdesátník Antonín Hrbáč, který v Polance žije celý život a velká voda tam je prý neustále. Na stav koryta si stěžuje i jeho sousedka, paní Petra. Její dům stojí už na pomezí Klimkovic. „Koryto nikdy nebylo čištěné,“ dodává.

Majetkové spory

Protipovodňová opatření na Polančici se připravují roky. Mají se dotknout samotného koryta a vzniknout tam mají taky dva suché poldry. Jeden na Polančici a druhý na potoku Rakovec. Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková potvrdila, že problémy jsou s pozemky. Vyjednávání se táhnou dlouho.

„Neochota komunikace některých dotčených vlastníků, exekuce a zástavy komplikovaly uzavření smluvních závazků. U suchých nádrží není dokončeno majetkové projednání a správní řízení tak probíhají v režimu veřejně prospěšné stavby. Z důvodu nesouhlasu vlastníků s prodejem pozemků či s kupní cenou za pozemky probíhají v současné době vyvlastňovací řízení,“ upřesnila mluvčí povodí.

Polančice v Polance nad Odrou, kde platí 3. stupeň povodňové aktivity

A majetkové spory potvrzuje i starosta Polanky Pavel Bochnia (SNK). „Právě na území Klimkovic se čeká, aby tam byla veškerá povolení a souhlasy vlastníků,“ říká starosta.

Svých pozemků se nechtělo vzdát ani vedení Klimkovic, nakonec je prodalo zhruba za milion. „Přišlo o poměrně velký kus pozemku v lokalitě Rakovce a v části údolí Polančice. Zastupitelé to brali tak, že město při prodeji tolika pozemků z toho svým způsobem nic nemá. Já už ten názor tak úplně nesdílím a spíš soucítím se starostou Polanky,“ popisuje starosta Jan Varga (SNK)

Ne dřív než v roce 2024

Nejdál je Povodí Odry s přípravou úpravy koryta Polančice v Polance, tam vede územní řízení. Pro klimkovický úsek aktualizuje projektovou dokumentaci. Pro suchou nádrž na Rakovci už mají vodohospodáři stavební povolení. Komplikovaná je situace u suché nádrže na Polančici, tam musí Povodí Odry kvůli odvolání znovu požádat o územní řízení.

I kvůli průtahům odhadují vodohospodáři, že stavět se nezačne dříve než v roce 2024. Náklady podle nich dosáhnou 195 milionů korun.

Spustit audio

Související