Svítící postavička běžce Emila Zátopka našla v Kopřivnici po měsících dohadů své místo

16. březen 2018
Dobré odpoledne

Po více než roce dohadů rozhodla Kopřivnice, kam umístí svítící postavičku Emila Zátopka. Dílo zdobilo dům, kde na předloňské olympiádě v Riu de Janieru bydleli čeští sportovci. Rodné město slavného běžce nakonec nechalo siluetu namontovat do sportovní haly základní školy nesoucí jméno právě Emila Zátopka.

„Tím ovladačem můžeme nastavit různé barvy, zelenou, žlutou, červenou, modrou. Ještě to nemáme úplně nacvičeno, postupně se s tím seznamujeme,“ říká Jan Mužík, ředitel Základní školy Emila Zátopka.

Jsme v tělocvičně školy, je tady zrovna výuka tělesné výchovy a díváme se na svíticího Zátopka.

„My to třeba tady pouštíme, ale ne to blikání, aby to nerušilo hráče, při extralize házené. Pořádáme také hodně sportovních soutěží pro školy – florbal, kopaná halová, házená, tak to pouštíme, aby to veřejnost i ty děti viděly,“ dodává ředitel s tím, že ale ještě musí opravit a upravit stěnu za siluetou.

Umístění svítícího panáčka ale předcházely dlouhé měsíce tápání. Starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný (ODS) to vysvětluje tak, že hned, co rozložená postavička dorazila, bylo jasné, že původní plán instalace třeba na kulturním domě nebo letním stadionu padá.

„Konstrukčně je ta figura Emila Zátopka dimenzovaná na jiné klimatické podmínky, které určitě v Riu de Janiero jsou než v Kopřivnici. Nemůžeme toho Emila Zátopka dát tak, aby na něj působil déšť a vítr a podobně,“ vysvětluje starosta.

Svítící siluetě chybí podle starosty třeba jakékoliv těsnění. Radnice proto začala hledat vhodné místo pod střechou. Jeden z prvních tipů, expozici Emila a Dany Zátopkových v budově technického muzea, ale musela vyškrtnout.

Svítící Emil Zátopek ve sportovní hale základní školy nesoucí jeho jméno

„Ta silueta Emilka má rozměry čtyři krát čtyři metry a bohužel interiérové prostory nám neumožnily takovou velkou konstrukci umístit,“ vysvětluje kopřivnický starosta.

Svítící Emil Zátopak tak nakonec skončil na zdi za brankou největší kopřivnické sportovní haly. Proti poškození ho tam chrání síť.

„Postavička dělala radost sportovcům v olympijské vesnici a je skvělé, že se teď z ní mohou těšit sportující děti i fanoušci sportu, například extraligové házené,“ říká Barbora Žehanová z Českého olympijského výboru, který dílo rodnému městu Emila Zátopka věnoval.

Sportovní hala, kde nově visí silueta Emila Zátopka
autor: Michal Polášek
Spustit audio