Technická univerzita v Ostravě má speciální drony na měření znečištění ovzduší

24. říjen 2022 13:06

Experti z VŠB-Technické univerzity Ostrava vyvinuli speciální dron na měření ovzduší. Pomocí sond zjistí druh znečištění i jeho původce. Do volného prostoru ale v nejbližší době nevzlétne. Neumožňuje to legislativa.

Speciální dron je vybaven leteckou laboratoří. Na první pohled jsou patrné velké senzorické tyče. „Laboratoř se využívá pro měření plynných a tuhých znečišťujících látek. Nejedná se o odběr vzorků jako matrice vzorku, ale jedná se o senzorovou techniku a vyhodnocuje nám koncentrace škodlivin v ovzduší,“ říká výzkumný pracovník Marek Kucbel.

Podle Kucbela tento způsob monitorování vzduchu už třeba funguje v polských Katowicích. „Mají úplně totožnou sestavu a využívá ji tamní policie. Ty drony skutečně létají nad komíny, kde – pokud je nějaké podezření, že tam někdo spaluje něco zakázaného – provede odběr. Pak jsou schopni ihned přijít, zaklepat na dveře a odebrat vzorek z kotle,“ popisuje výzkumný pracovník.

Na výzkumu pracuje i Jana Růžičková z centra energetických a environmentálních technologií. „Celá problematika a použití toho dronu u nás je u nás silně legislativně omezena. Není možné létat bez povolení vlastníka pozemku a samozřejmě se schválením úřadu pro letectví,“ upozorňuje Růžičková.

„Naši výzkumníci v podstatě pracují na tom, aby byly vynalezeny ty metody, kterými jde ty problémy zjišťovat. Není úplně jejich úkolem řešit tu legislativu,“ doplňuje mluvčí univerzity Petra Halíková. Drony tak zatím zůstávají jen na akademické půdě.

Spustit audio

Související