Vědci z VŠB-TUO vyvinuli nový povrch zubních implantátů

13. srpen 2019 09:40

Rychlejší hojení a méně bolesti nabídne nový povrch zubních implantátů, který vyvíjejí vědci v Ostravě. Experti z Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) slibují, že bude méně drsný, lépe přiléhat ke kosti a obsahovat léky nebo vitamíny.

„Přístroj nám v průběhu projektu sloužil k hodnocení mikrotvrdosti a nanotvrdosti námi připravovaného povrchu,“ vysvětluje Josef Hlinka v laboratoři VŠB-TUO. On sám se na vývoji nového povrchu aktivně podílel. Jeho i další akademiky vedla výzkumná pracovnice Kateřina Dědková.

„Klasický implantát má hrubý povrch a při přiblížení jsou vidět velké krátery, je hrbolatý. A v našem případě ten povrch vypadá jako velké množství jemných, malých důlků, kdy jejich průměr je v rozmezí desítek, případně stovek nanometrů,“ popisuje hlavní posun ve vývoji povrchu Kateřina Dědková.

Nové vlastnosti se vědcům podařilo získat díky elektrochemické úpravě. „Máme speciální roztok, do kterého se materiál ponoří, je aplikováno určité napětí, respektive proud a daný čas. Parametry roztoku i napětí ovlivňují, jak ten povrch vypadá,“ dodává Dědková.

Speciální úpravu povrchu už vědci zvládli. Teď chtějí ozkoušet, jaké další benefity může pacientovi přinést. Do jamek a ďolíčků chtějí navázat léčivé látky. „V případě, že by byl implantát s aktivními látkami zaveden pacientovi, látky by se uvolňovaly do okolí, což by třeba usnadnilo hojení, nebo by to působilo jen v daném místě a pacient by tak nemusel užívat analgetika,“ vysvětluje Kateřina Dědková.

Vývoj vědci ukončí v prosinci tohoto roku. Než se ale nově upravené zubní implantáty dostanou mezi pacienty, může trvat i několik let.

Spustit audio

Související