Teplárna v Ostravě-Třebovicích začala bourat jednu z chladicích věží

23. listopad 2023 12:27

Společnost Veolia začala bourat jednu ze tří chladicích věží tepelné elektrárny v Ostravě-Třebovicích. Věž už dosloužila a k dalšímu provozu není potřeba, potvrdila mluvčí firmy Jana Dronská. Postupná demolice 60 metrů vysoké stavby z roku 1953 potrvá do konce roku.

„Jde o jeden z kroků na cestě k odchodu tepelné elektrárny od spalování uhlí. Pro výrobu tepla a elektřiny, respektive pro odvod odpadního tepla z turbogenerátoru v elektrárně jsou dvě stávající chladící věže dostatečné. Třetí sloužila v poslední době už jen jako záloha,“ uvedla Dronská.

Elektrárna Třebovice

Komíny a chladicí věže třebovické elektrárny jsou jednou z dominant Ostravy. Likvidovaná věž byla postavena v roce 1953. Je vysoká 60 metrů, u země má průměr 40 metrů a je z železobetonu, kterého je odhadem 4000 tun.

Na místě zbourané věže chce firma zakončit přívod nového plynovodu o velmi vysokém tlaku a vybudovat redukční stanici zemního plynu. „Materiál ze zbourané věže bude vytříděn, recyklován a použit zpětně k zasypání betonové vany a srovnání terénu,“ dodala Dronská.

Bourání by mělo být hotové do konce roku, navazující úklid a úprava terénu pak potrvá do března.

Veolia začala bourat jednu z chladících věží třebovické elektrárny
autoři: Martin Knitl , tif
Spustit audio