Těžba v severní lokalitě Dolu ČSM bude obnovena 27. prosince

24. prosinec 2018 14:24

Těžba uhlí v severní lokalitě Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku bude obnovena 27. prosince. Speciálními hrázemi zůstane na několik týdnů uzavřen jen prostor, který ve čtvrtek odpoledne zasáhl výbuch metanu a následný požár. V pondělí to řekl mluvčí těžební společnosti OKD Ivo Čelechovský. Důlní neštěstí si vyžádalo životy 13 lidí. Dvanáct horníků bylo z Polska. Tři horníci skončili v nemocnicích.

„Dnes ráno rozhodl vedoucí likvidace havárie o ukončení havarijního stavu v oblasti postižené výbuchem metanu. Oblast 29. sloje byla uzavřena výbuchuvzdornými hrázemi a je inertizována dusíkem. V průběhu několika týdnů zde budou prováděna pouze kontrolní měření koncentrací plynů ze zavedených sond,“ uvedl v pondělí Čelechovský. Uzavřený prostor má podle něj rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů.

Ve čtvrtek 27. prosince bude v souladu s původním harmonogramem obnoveno fárání horníků do zbývajících částí Dolu ČSM Sever, které nebyly zasaženy čtvrtečním neštěstím, uvedl Čelechovský. V dole ve dvou směnách pracuje zhruba 800 horníků. Všichni po čtvrtečním neštěstí museli zůstat doma, pobírají 100 procent platu.

Státní smutek

Výbuch metanu otřásl podzemím dolu ve čtvrtek odpoledne. Na povrch se záchranářům podařilo dostat jen tělo jedné oběti. Další tři těla vyprostila šestičlenná četa záchranářů v neděli, když na místě neštěstí prováděli předběžný průzkum. Kontrolní měření ale potvrdila, že v dole jsou stále vysoké koncentrace metanu a riziko výbuch je velké. Vedoucí likvidace havárie proto rozhodl o uzavření postiženého prostoru. Zbývajících devět těl tedy zůstane v dole ještě nějakou dobu.

V sobotu v Česku památku obětí v pravé poledne uctily sirény. V Polsku prezident Andrzej Duda na neděli vyhlásil den státního smutku. Vlajky byly na půl žerdi, rušily se kulturní a sportovní akce. V pondělí si oběti neštěstí připomenou i návštěvníci půlnočních mší ve Stonavě a v Ostravě.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související