Těžká auta s kůrovcovým dřevem poničila 75 kilometrů bruntálských silnic

21. květen 2021 13:06

Náklaďáky, které svážejí z podhůří Jeseníků kůrovcové dřevo, poničily silnice v délce 75 kilometrů. Takové jsou odhady moravskoslezských silničářů. Po zimě jsou cesty přes menší obce plné děr a řidiči mezi nimi kličkují.

„Je to špatné a je fakt, že náklaďáky těm cestám dávají zabrat. Ale co můžu? Když chci jet do přírody, musím něco obětovat – jedu pomalu a kličkuji,“ popisuje jízdu po zničených cestách Michal Dvořák z jižní Moravy, který si tady zajel na výlet.

Pan Petr je místní, ve Vrbně pod Pradědem zrovna opravuje plot a když se ptáme na cesty, působí už rezignovaně. „To máte po každé zimě, je to prostě horský kraj,“ dodává.

Čtěte také

Podle starostky Karlovy Studánky Radky Chudové (nez.) cesty ničí těžká auta s kůrovcovým dřevem a pro výletníky, kteří teď míří do turisticky atraktivních lokalit, jsou jízdy hodně strastiplné.

„Zrovna teď v rámci strategického plánu jsme to řešili – Karlovice, Široká Niva, prostě problém, kůrovcová těžba a těžká vozidla. A cesty směr Ludvíkov nebo Malá Morávka jsou v katastrofálním stavu,“ říká starostka.

Podle náměstka moravskoslezských silničářů dají letos na opravy cest v tomto horském regionu 10 milionů korun. Jde o základní opravy v rámci běžné údržby, na díry používají hlavně teplou obalovanou směs.

Spustit audio

Související