Trhanec – dobrota pro děti, aby se jim šlo lépe do školy
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny 2 porce:
Na těsto:
250 ml mléka
100 g hladké nebo polohrubé mouky
2-3 vejce
špetka soli
2 lžíce cukru
50 g rozinek
olej nebo sádlo na pečení
Na polití:
malinová šťáva nebo kompot či ovocná přesnídávka
Postup:
Do hrnku nebo mísy nalijeme mléko, které rozšleháme se žloutky. Za stálého šlehání postupně přisypáváme mouku, cukr a rozinky. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Na pánvi rozehřejeme tuk a po obou stranách v něm postupně pečeme silnější omelety. Upečené vidličkami roztrháme na kousky, klademe je na talíře, pocukrujeme a polijeme šťávou, kterou můžeme podle chuti naředit.
Poznámka: Trhanec můžeme podávat také s kompoty nebo s rozvařeným ovocem.
Celková doba přípravy 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.