Třinec má nový plán na rozvoj cyklistiky a staví nové cyklostezky

21. únor 2020 14:03

V Třinci ještě před letními prázdninami dokončí novou cyklostezku podél frekventované výpadovky na Český Těšín. Je to jeden z důležitých úseků, kde stezka pro cyklisty ještě chybí. Lidé na kolech tu jezdí při krajnici a kolem se auta prohánějí místy i devadesátkou.

Paní Františka jezdí na kole podél výpadovky na Český Těšín pravidelně a z kolem jedoucích kamionů neskrývá obavy. „Bojím se,“ svěřila se. Už brzy by ale tato trasa pro cyklisty měla být mnohem bezpečnější. díky cyklostezce a vyhrazeným pruhům.

„Doufáme, že už to letos klapne, jak to máme naplánováno. Prvního dubna se opět zahajují práce na dostavbě cyklostezky a v průběhu června by už měla plně sloužit cyklistům,“ říká cyklokoordinátor Třince Leszek Gryga.

V přípravě jsou přitom podle něj další trasy, které by jízdu na kole měly lidem usnadnit. Jako propojení se sousední Ropicí. „Spolupracujeme i s obcí Vendryně, která zpracovává cyklostezku z Vendryně na třinecké sídliště Sosna. Pak budeme připravovat několik menších projektů, které by například měly umožnit obousměrný průjezd cyklistů ve vybraných jednosměrkách,“ dodává.

Lidé jsou bohatší, cyklistů ubylo

Z nové analýzy, kterou má město k dispozici, přitom vyplynulo, že počet lidí, kteří jezdí na kole, se v posledních letech snížil. „Musíme si uvědomit, že před osmi, devíti lety byly cestou do Třince ze všech stran kolony a cesta autem byla delší. Také vrcholila ekonomická krize. Dnes jsme na druhé straně té sinusoidy a lidé mají více peněz a mohou si dovolit více pohonných hmot a levnějších aut. To se v tom provozu samozřejmě projevilo,“ vysvětluje Gryga.

Město chce proto podle cyklokoordinátora Leszka Grygy více cyklistiku propagovat a průběžně zlepšovat podmínky pro vyznavače této ekologické dopravy. Letos se například poprvé přidá k akci do práce na kole.

autor: iha
Spustit audio

Související