V Třinci u nádraží otevřeli cyklověž. Je první v Moravskoslezském kraji

13. říjen 2017

Cyklisté, kteří přijedou do centra Třince na kole, se už o něj nemusejí bát. Radnice tam totiž postavila 11 metrů vysokou prosklenou věž, kde si mohou kolo za pět korun na den nechat. Novinka má přilákat více cyklistů a tím přispět k lepšímu ovzduší. První cyklisté už si parkovací věž vyzkoušeli.

Pan Ivan je jedním z prvních cyklistů, který do cyklověže kolo parkuje. „Zajdu na kafe a pak zpátky pro kolo. Tady se nebojím, že mi ho někdo ukrade. Vím, že je tady bezpečně uložené,“ říká.

Obsluha cyklověže je poměrně jednoduchá, radí a napovídá automat. Na obrazovce se dá sledovat, co přesně se s kolem děje. „To je důležité pro lidi, co tam mají hodnotné kolo a chtějí vědět, jak je s ním zacházeno. Takže vidí, že opravdu jsme k tomu kolu šetrní,“ vysvětluje autor patentu cyklověže Rudolf Bernard.

Zaparkování kola zabere jen pár sekund a cyklista si na něm může nechat i helmu nebo batoh. „Věřím, že to ovlivní ty lidi, kteří stojí doma u garáže a přemýšlejí, jestli mají jet na kole nebo autem. Pak pojedou vlakem do Prahy a přijedou na kole, protože budou vědět, že si ho mohou bezpečně uložit. A to je základ té myšlenky,“ dodává Bernard.

Že věž pomůže dalšími rozvoji cyklistiky, v to doufá i starostka Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec). Jde o pátou takovou stavbu v Česku, v Moravskoslezském kraji je ale zatím jen v Třinci.

„Sice jsme první, ale hlavně nechceme být jediní. Přála bych si, aby těch cyklověží bylo v kraji co nejvíce, protože pak to bude mnohem efektivnější. A navíc začíná i přibývat různých aplikací, které se dají využít – třeba zabukovat si místo v té cyklověži, protože do budoucna očekáváme, že bude plná,“ věří starostka.

Celkem se do cyklověže vejde 118 kol. Jsou nejen pojištěná, ale stavbu chrání i kamerový systém.

Cyklověž v Třinci stojí u nádraží
autor: iha
Spustit audio