Účinnější postup při likvidaci jmelí chce navrhnout Moravskoslezský kraj

11. listopad 2018 08:00

Lidé si ho kupují jako vánoční ozdobu, ve skutečnosti je ale jmelí pomalým zabijákem stromů. Zjednodušit možnosti získání dotací na likvidaci tohoto cizopasníka žádají některé obce. Kraj chce kvůli tomu navrhnout změnu zákonů, aby bylo možné jmelí snadněji ničit.

Typickými zelenými koulemi jsou obsypané hlavně vysoké stromy. Na ně sedají ptáci, kteří šíří jmelí svým trusem. Jedinou prověřenou formou likvidace je ořez napadených větví nebo kácení celých stromů. Na to sice mohou obce dostat dotaci, není to ale jednoduché.

„Bohužel si myslíme, že je to velká administrativní zátěž především pro malé obce. Proto jsme toto chtěli vyřešit, aby to byla záležitost většího celku. To znamená, aby se to řešilo pro náš celý kraj záležitostí jedné třeba studie nebo jednoho administrativního úkonu,“ říká nezávislý starosta Štramberku David Plandor.

Se zjednodušením postupu souhlasí dlouholetá dendroložka na Správě Chráněné krajinné oblasti Poodří Eva Mračanská: „V našem kraji je to jmelí už tak rozrostlé, že pokud s tím nic neuděláme, tak brzo přijdeme o spoustu dřevin.“

Obce mohou získat na odstranění jmelí dotaci nejméně 250 tisíc korun z evropských fondů. Jenže minimální limit je vedle složité administrativy další problém.

„Mnohé obce, pokud mají méně těch stromů, tak na tyto dotace nedosáhnou,“ vysvětluje Mračanská. Podle ní se pak o likvidaci jmelí pokouší z vlastních prostředků a to jim často nestačí.

A to proto, že ořez jednoho stromu může vyjít od dvou až do dvaceti tisíc korun. Jmelí už zachvátilo dvě třetiny rozlohy kraje. Na Bruntálsku, kde ještě není, je to prý jen otázka času.

„Zkusíme podat zákonodárnou iniciativu směrem k tomu, že by se jmelí zařadilo jako za rostlinu, kterou je možné nějakým způsobem jednoduše likvidovat,“ říká hejtman a poslanec Ivo Vondrák (ANO).

Podle dendroložky Evy Mračanské by mohlo pomoct zařazení jmelí mezi invazivní rostliny jako je bolševník nebo křídlatka.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související