Českotěšínská radnice zkouší likvidovat přemnožené jmelí na stromech speciálním postřikem

25. březen 2018

Českotěšínská radnice zkouší novou metodu likvidace jmelí. Odborníci už sice několik let zbavují stromy rostlinného parazita ručně, teď ale město testuje speciální postřik, který má být k dřevinám šetrnější.

„Je to růstový regulátor, který se běžně používá v zemědělství. Jen my používáme jinou koncentraci a používáme k tomu jiné účinné látky. Osvědčilo se to tak, že více než 80 procent jmelí opadalo a strom je prakticky bez jmelí,“ říká Valentino Cristiny, pracovník specializované firmy, která v Českém Těšíně jmelí odstraňuje.

„Tady na severu Moravy je skoro katastrofická situace. Nejhorší výsledky jsme měli v Třinci a v Ostravě. Předpokládáme, že ten rozdíl může být dán čistotou ovzduší. A tento rok jsme zvýšili koncentraci a očekáváme lepší výsledky,“ dodává Cristiny.

Míchání roztoku sleduje Aleš Fišr, který má na sobě kombinézu, přilbu, lezecký postroj, připraveny má rukavice a přes ústa roušku. „Látka je dráždivá, ale stromu neuškodí, protože se to dělá mimo vegetační dobu, kdy ten strom laicky řečeno spí a jmelí v tomto období už vegetuje. Takže jmelí to uškodí, stromu ne,“ vysvětluje pracovník specializované firmy.

Pak už vysokozdvižná plošina i s pracovníky stoupá do korun stromů. „Máme vytipovaných deset stromů. Jsou to dle mého názoru stromy perspektivní, které by na tom stanovišti ještě mohly zůstat. Vybrali jsme celkem velké jedince, takže uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ říká referentka českotěšínské zeleně Lada Večeřová.

V Českém Těšíně zkoušejí jmelí likvidovat speciálním postřikem

Spolu s kolegy bude v nadcházejícím období sledovat, jestli se postřik ujal. „Jmelí by mělo do tří měsíců opadat, takže i během vegetace budeme fotit stromy a nejvíce samozřejmě bude ten výsledek znát na podzim,“ dodává pracovnice radnice.

Pokud se postřik osvědčí, chce českotěšínská radnice v podobném ošetřování stromů pokračovat i v budoucnu.

V Českém Těšíně zkoušejí jmelí likvidovat speciálním postřikem
autor: stj
Spustit audio