Úhyn desítek ryb v Karviné způsobil rozvířený sediment při čištění rybníka

18. leden 2023 11:28

V karvinském jezeře v zámeckém parku uhynuly desítky ryb – kapři, amuři, cejni i štiky. Úřady už mají výsledky šetření, které vyloučilo únik toxických látek. Vše ukazuje na odbahnění jezera, při kterém sací bagr rozvířil sedimenty, a ryby se udusily. Podle kontrolní zprávy firma při čištění jezera neporušila žádné předpisy.

Teď už je na březích jezera v karvinském zámeckém parku čisto. Je tady jen rákos a vidět je vodní ptactvo. Ještě před pár dny ale pohled nebyl pěkný, byly tady desítky uhynulých ryb.

Podle předsedy karvinských rybářů Romana Martínka úhyn ryb způsobilo právě odbahnění tohoto jezera. „Když docházelo k čištění, narazilo se na jílové podloží, které znečistilo vodu. To pak pravděpodobně rybám zaneslo žábry a ryby začaly hynout,“ popisuje Martínek.

Karvinský magistrát má už k dispozici první výsledky laboratorních šetření. „Vychází to tak, že tady nedošlo k úniku chemických látek. Byl udělán rozbor vody i samotných ryb. Nebyla tady nalezena žádná bakterie, pouze co bylo nalezeno v těch rybách – takže měly zanesená žábra od sedimentů z jezera,“ upřesňuje mluvčí radnice Lukáš Hudeček.

Ke stejnému závěru došla Česká inspekce životního prostředí s tím, že při odbahnění nebyl porušen zákon. Firma přitom plánuje, že do jezera vysadí nové ryby.

Spustit audio

Související