Unikátní model sluneční soustavy v Opavě vybízí k výletům už 20 let

25. duben 2022

Je to už 20 let od chvíle, kdy se začala připravovat neobvyklá výzdoba města Opavy. Na začátku byl nápad tamních studentů vytvořit přes celé město zmenšený model sluneční soustavy. Nakonec se z toho stala oblíbená učební pomůcka přímo v ulicích.

Začínáme u opavského magistrátu na Horním náměstí. Dvoumetrová koule v kašně, to je ideální Slunce. A taky dobré měřítko. Jeden metr tady představuje 627 milionů metrů ve vesmíru.

Stačí ujít 92 metrů a u divadla najdeme Merkur. Proti kouli je to jen malý hrášek na podstavci. Nápisy už jsou trochu oprýskané, ale je jasně vidět poměr velikostí i vzdálenosti.

K Neptunu je to ještě daleko, jdeme k Venuši k Matičnímu domu. I tam je planeta v poměrné velikosti ke dvoumetrovému Slunci u radnice. Málokdo tady v Opavě neví o planetárním modelu vůbec nic.

Venuše u Matičního domu v Opavě

Za těch 20 let si stezku prošla spousta lidí, nejenom školáci a ti všichni si už umí představit, že čím jsme dále od Slunce, tím jsou planety dál a dál od sebe. Zemi najdeme ve Dvořákových sadech, Mars u univerzitního rektorátu, a tak to pokračuje. Třeba Uran už je v městské části Milostovice, Neptun v sousedních Stěbořicích. A protože v době vzniku modelu bylo planetou i Pluto, poslední zastavení je až před arboretem v Novém Dvoře.

Tento planetární model je díky tomu neobvyklý svou velikostí. Od Slunce k Plutu je to téměř 10 kilometrů. A výzvou pro ty, kteří ho vyzkouší, je hledání bonusu. Planetek Oppavia a Silesia. I ty mají svůj pultík a zmenšeninu.

Model sluneční soustavy v Opavě:

Slunce

 

Opava, Horní náměstí

Merkur

92,3 m

Opava, Slezské divadlo

Venuše

172,6 m

Opava, Matiční ulice

Země

238,6 m

Opava, Dvořákovy sady

Mars

363,5 m

Opava, rektorát Sl. univ.

Oppavia a Silesia

660 a 740 m

Opava, náměstí sv. Hedviky

Jupiter

1241,5 m

Opava, Víceúčelová hala

Saturn

2286,3 m

Opava-Jaktař, pod kostelem

Uran

4571,1 m

Milostovice, vojenská pevnost

Neptun

7158,5 m

Stěbořice, kulturní dům

Pluto

9419,9 m

Nový dvůr, před vstupem do arboreta

Zdroj: opava-city.cz

autor: Martin Knitl
Spustit audio