Uprchlíkům z Ukrajiny pomáhají i lázně. V Klimkovicích přijali 12letou dívku na vozíku

20. březen 2022

S invalidním vozíkem a několika taškami v ruce. Tak utíkala před válkou z obléhaného ukrajinského Žitomíru paní Natalija Gorodňa. Snažila se zachránit svou dvanáctiletou dceru, která je po mozkové obrně. Doufala, že se dočká nějaké pomoci a to se také stalo. Její dcera Sofia se stala první uprchlickou pacientkou sanatorií v Klimkovicích u Ostravy.

Uprostřed tragických zpráv o bombardování v Žitomíru, v mrazu, začal jejich útěk z Ukrajiny. Cesta autem i s manželem, který ale potom vrátil zpátky, pak hledání autobusů, nekonečné popojíždění v koloně, pak i dlouhé kilometry pěšky, kdy tlačila vozík s dcerou. Na hranicích strávily tři dny.

Jak říká, pomohla jí cestou spousta lidí. Potom za hranicemi pročítala sociální sítě a našla nabídku klimkovických lázní. Stres se na Sofii podepsal, ale léčba a rehabilitace začaly. „Nastoupily v neděli, od pondělí jsou v léčení s tím, že by tady měly strávit čtyři týdny. Po tom pobytu předpokládáme, že bychom přijali další uprchlickou rodinu,“ dodává obchodní ředitel sanatorií Lukáš Dostál.

Podle paní Natalije jsou léčebné a rehabilitační postupy u nás jiné než na Ukrajině. Doufá ale, že tady dcerce pomůžou. Podle fyzioterapeuta Mykoly Tokara je prognózy ještě brzy.

Lázně uvolnily také prostory určené pro ubytování zaměstnanců. I tam už míří uprchlíci z ostravského asistenčního centra.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související