Válka uvěznila na Ukrajině i čtyřletou dceru zdravotní sestry z Karviné

17. březen 2022

Mladá Ukrajinka pracuje v nemocnici a doma se o její Karolínku starali příbuzní. Po ruské invazi se rychle sbalila a vydala se pro ni.  Vracela se autem, vlakem, na hranicích čekala dlouhé dny. Už je zpátky a děvčátko chodí do karvinské školky Prameny.

Ruská agrese na Ukrajině přiměla k záchranné akci zdravotní sestru z Karviné. Mladá Ukrajinka se tam vydala pro svou čtyřletou dceru. Po strastiplné cestě je zpátky a dívenka už chodí do karvinské školky Prameny.

Čtěte také

„Co to je tady Karolínko a jakou to má barvu?“ ukazuje na dřevěné hračky u malého stolečku karvinská učitelka Petra Vráblíková. Holčička správně odpovídá, že slon má žlutou barvu. „Hodně si hraje s dětma, ale zase někdy potřebuje takovou chvilku pro sebe. Tak nějak to zvládáme,“ popisuje mladá učitelka první dojmy.

Jazykovou bariéru se daří překonávat i třeba pomocí hraček. „Ten první den jsem oprášila ruštinu. Karolínce úplně zazářila očka a dneska už na mě volala ahoj ze zahrady,“ říká zástupkyně ředitelky Martina Zahatlanová. „Ale zažíváme i humorné situace. Když Karolínka chtěla čůrat, tak říkala pršať, nebo pjeršať a my jsme nevěděly co to je. A pak jsme přišly na to, že to je čůrat. No, učíme se všichni,“ směje Martina Zahatlanová.

„Karolínko, už tady máš maminku!“, zní třídou plnou rozdováděných dětí. Ve dveřích stojí Natálie Sakal. Utrápenou tvář mladé ženy  lemují tmavé vlasy. Z  Ukrajiny se s dcerkou vracela tři dny. „Tam, do Evropy jely tisíce lidí. Tam byly strašné fronty. Mám strach, úzkost, pořád myslím na svou rodinu. Nemůžeme normálně ani spát, ani jíst,“ popisuje rozechvělým hlasem.

V Karviné žije rok a pracuje na chirurgické ambulanci v nemocnici. „Fakt kdyby mi dcerku nevzali do školky, tak nevím, jak bych to zvládla. Teď je to totiž tak, že se musím starat o finanční stránku své rodiny na Ukrajině. Všichni zůstali bez práce. Bratr i manžel šli do armády,“ líčí svou situaci mladá zdravotní sestra. „Je toho moc, ale musím to zvládnout, jinak to nejde!“ uzavírá.

Školka chce přijmout ještě jednoho ukrajinského chlapce.

Spustit audio

Související