V Kyjevě se ukrývala ve vaně, pak se rozhodla před válkou uprchnout

8. březen 2022 07:50

Příliv Ukrajinců prchajících před válkou pokračuje. A stejně tak pokračuje i vlna solidarity a pomoci. Svým krajanům nabízí ubytování mnoho Ukrajinců usazených v Česku. Příkladem je Irina z Ostravy, která poskytla útočiště své kamarádce Maryně z Kyjeva. Pětatřicetiletá žena v Ostravě dříve pracovala a chce do něj dostat i své další známé.

Menší byt Iriny Vančické v ostravském paneláku je neformálním centrem Ukrajinců v Ostravě. Teď tady našla dočasný domov i její kamarádka Maryna Chorunža, vystudovaná právnička a ekonomka.

Ve svém kyjevském bytě si vytvořila úkryt před výbuchy v koupelně, přesněji ve vaně. „Byla to jediná místnost v bytě, která neměla okna. Tam jsem si vanu vystlala polštáři. Takhle jsem spala dvě noci, oblečená v bundě,“ popisuje.

Čtěte také

Později se za pomoci přátel dostala z Kyjeva pryč. A pak se s jinou kamarádkou, jejími rodiči a synem rozhodli utéct z Ukrajiny. „Mám kamarády v Ostravě, tak proto jsme jeli do Ostravy,“ dodává.

Přes Moldavsko dojeli až do Rumunska. Celou dobu seděl za volantem otec její kamarádky. „Je mu třiasedmdesát. Nechápu, jak to v tom věku mohl zvládnout. Ale spasil nás všechny. Mám jenom kufr a tašku s oblečením, co mi dali v Rumunsku,“ ukazuje Maryna.

Maryna přes to všechno co zažila, působí jako silná žena. Rozpláče se až v momentě, když mi ukazuje video svých rodičů, kteří také prchají z Ukrajiny.

Spustit audio

Související