Utracený lev z ostravské zoo bude součástí expozice opavského muzea

20. červen 2020 07:10

Lev indický, který byl jedním z lákadel ostravské zoologické zahrady, se stane muzejním exponátem. Lva Sohana museli v zoo utratit kvůli velmi vysokému věku a špatnému zdravotnímu stavu. Teď už mají jeho kůži preparátoři a vrací mu původní podobu.

Lví kůže v rukách preparátora

Preparátor Michal Jakubec teď pracuje hlavně s kyselinami, aby kůže lva Sohana, který se dožil téměř 17 let, vydržela co nejdéle. A začíná shánět polyuretanový model, na které se kůže natáhne. A taky oči. Drobnost, která se podle něj rozhodně nesmí podcenit. „Asi budou zahraniční, protože u nás se vyráběly kdysi. Skleněné jsou asi nejlepší,“ říká.

Zvířata s příběhem

V hlavní výstavní budově tady v muzeu už je třeba slon Calvin anebo sloní samička Sumitra z ostravské zoologické zahrady. Nejcennější je na tom to, že jsou to zvířata s příběhem, mají jména a spoustu dalších souvislostí, jako u tohoto lva.

Preparát slona indického v opavském muzeu

„A navíc zoologické zahrady, které si vedou chovné knihy, jsou schopné dohledat i rodiče nebo prarodiče toho kusu. A další věc je, že od zoo můžeme získat fotografický materiál – fotku, jak zvířata vypadala, když to byla mláďata a podobně. To všechno se dá využít,“ dodává zoolog Martin Gajdošík.

Zatím je jisté to, že poprvé bude lev Sohan vystavený v hlavní historické budově muzea. Potom by mohl doplnit třeba expozici v nedalekém arboretu.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související