Už deset let pomáhají obyvatelé Služovic nemocným klientům opavské charity

20. duben 2022

Je to už 10 let, co se obyvatelé Služovic na Opavsku rozhodli, že pomůžou místní charitě. Vybrali mezi sebou trvanlivé potraviny nebo hygienické potřeby a dovezli je do Opavy klientům s duševním onemocněním. Nakonec se z toho stala tradice a výjimkou není ani letošní jaro.

Pan Honza, jeden z klientů Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné při opavské charitě. Jak říká, po propuštění z psychiatrické nemocnice je nutné postavit se na vlastní nohy. Za každou pomoc je vděčný.

„Každý na ten dárek čeká. Je dobře, že si to lidé tak uvědomují,“ říká paní Olga ze Služovic, jedna z pravidelných dárkyň. Přišla i paní Ilona. Je ráda, že se tradice tady v obci udržela tak dlouho.

Sbírku organizuje místní sdružení Služovice a Vrbka. A jeho předseda Tomáš Barč. „Kolegyně veškeré ty věcné dary roztřídila. Můžeme tady vidět třeba balíky těstovin, čaj, je tady káva, drogistické zboží. Mockrát díky za vše,“ poděkoval Barč.

Ocenil, že krátce po velké sbírce na pomoc lidem na Ukrajině se našla znova spousta dárců. Zbývá už jenom poslední krok. „Dary naložíme do automobilu a přivezeme Charitě Opava, která si je převezme a přerozdělí potřebným,“ dodává Barč.

Tato sbírka má název Postní almužna a sloužit všem obdarovaným bude už za pár dní.

autor: Martin Knitl
Spustit audio