Uzavření poboček České pošty zkomplikuje život hlavně starším lidem

31. březen 2023 22:15

Celkem 48 poboček zavře v létě Česká pošta v Moravskoslezském kraji. Je to nejvíce z celé České republiky. Život to komplikuje třeba starším lidem, kteří nemají elektronické účty v bankách. Pro důchody budou muset jezdit na vzdálenější pobočky.

Paní Antonii je 91 let. Na poště na náměstí SNP v Ostravě-Zábřehu je zvyklá vyřizovat všechno. Vybírat důchod, platit inkaso. Elektronický účet v bance si neumí představit. „Já bych to nechtěla na účet, fakt ne. Já jako stará babka pěkně z ručky do ručky,“ říká. Na poštu proto bude jezdit buď do velkého obchodního centra, nebo na sídliště Dubina.

Čtěte také

Ve Frýdku-Místku pošta zruší dvě pobočky. Důchodce Jan Polach v tom problém nevidí. „Zatím chodím, zatím nemám problém, nemám proti tomu nic. Když je to třeba, tak ať to udělají,“ říká.

Primátor Petr Korč (Naše Město F-M) nesouhlasí s tím, že pošta s městy předem nekonzultovala, které pobočky by bylo vhodné zrušit. „Město mělo stále neoficiální informace, dozvídalo se je z tisku. A až dnes jsme se dozvěděli – nebo já osobně jsem se dozvěděl oficiálním dopisem o uzavření dvou poboček ve Frýdku-Místku,“ doplňuje primátor.

Podle mluvčího Matyáše Vytíka je Česká pošta připravena se starosty jednat. „Starostům obcí a primátorům měst, ve kterých dojde ke zrušení některé z poboček, zástupci České pošty osobně vysvětlí nastalou situaci, odůvodní výběr rušených poboček a budou s nimi diskutovat o budoucím zajištění poštovních služeb v jejich městě,“ uvedl mluvčí pošty.

Se zrušením šestiny poboček v regionu nesouhlasí ani hejtmanství, podle kterého se kraj už tak vyrovnává s vysokou nezaměstnaností a také je zde více obyvatel v seniorském věku. Zaslalo proto otevřený dopis na ministerstvo vnitra.

Spustit audio

Související