V Barráku vzpomínali na Norberta Lichého. Koncert uspořádali kamarádi z kapely Skrat

1. březen 2024 09:35, aktualizováno

Poslední únorovou noc muzikanti v Ostravě zavzpomínali na nedávno zesnulého umělce Norberta Lichého. Koncert na jeho počest uspořádali spoluhráči z kapely Skrat. Tu založil Norbert Lichý se svými spolužáky ještě na gymnáziu. Zahráli třeba taky kolegové z divadla Petra Bezruče nebo skupina Retro B. Datum 29. února jim vyšlo tak trochu náhodou, ale chtějí toho využít.

„Napadl nás Barrák a tak jsme se zeptali, jestli nemají nějaký volný termín. Marcel Palovčík řekl, že jo, že jim tam vypadla nějaká polská kapela a že tedy 29. února tam má volno. Rychle jsme obvolali potenciální účinkující a všem se to hodilo, tak jsme to potvrdili. O to zajímavější bude, že výroční koncerty budeme moci dělat jen jednou za čtyři roky, tak to bude takové prémiové,“ popisuje Jan Hasík, kytarista kapely Skrat.

Na pódiu se objevila také skupina Retro B, což jsou vlastně herci Divadla Petra Bezruče, kteří s Norbertem taky hráli. „Norbert nám tady toho zanechal strašně moc, strašně velký odkaz. A tím, jak už poslední dobou nejsem členkou divadla, tak mám pocit, že mi to ještě pořád nedochází, že už se s ním na jevišti nepotkám,“ poznamenala po vystoupení Markéta Matulová. „Pro mne je Bertík velký symbol lásky k divadlu, kterou mne naučil. A to, jak s námi fungoval, tak nás učil i velké pokoře,“ dodal kolega Jakub Burýšek.

Vystoupila ještě písničkářka Kaczi a Acustrio Václava Fajfra. Přijet měli i umělci z Prahy – legenda českého bigbítu Vítkovo Kvarteto. V den koncertu ale zpěvák Jiří Růžek ulehl s horečkou. Nic to ale neubralo na náladě a atmosféře. „To celé vlastně dnes jsme zorganizovali pro človíčka s velkou duší, který osud vyzval na souboj, aby ho pak elegantně nechal vyhrát,“ uzavřel večer Jiří Sedláček oficiální část večera.

Čtěte také

Herec, dabér a hudebník Norbert Lichý náhle zemřel 16. ledna. Bylo mu 59 let. Narodil se 29. prosince 1964, byl synem herce, režiséra a dramatika Saši Lichého. Na prknech Divadla Petra Bezruče se objevil už jako dítě. Po maturitě na gymnáziu nebyl přijat ke studiu herectví na JAMU, a tak v roce 1984 nastoupil jako elév do angažmá v Severomoravském divadle Šumperk. V letech 1986 až 1987 byl v angažmá v Divadle loutek, pak nastoupil do Divadla Petra Bezruče.

Často také spolupracoval s Českým rozhlasem. V ostravském studiu ztvárnil mnoho rozhlasových rolí a jeho hlas zní v řadě četeb. V roce 2016 zvítězil v divácké anketě Týdeníku Rozhlas o nejpopulárnější herecké výkony Neviditelný herec za četbu z románu Motýlek.

Norbert Lichý a Viktor Preiss
Spustit audio

Související