V Bartošovickém sadu zachraňují genofond starých odrůd jabloní a hrušní

24. srpen 2016

V Bartošovicích na Novojičínsku mají ovocný sad, ve kterém rodí jablka stoleté stromy. Na jednom místě tady roste ojedinělé množství starodávných odrůd ovocných stromů, ze kterých v tomto kraji sklízely plody už mnohé předchozí generace.

Bartošovický sad leží na Zámecké naučné stezce, která výletníkům představuje jak architektonické památky Bartošovic, tak krásy přírody Poodří. Obdivovat jsme se je vydali s místním učitelem a členem Českého svazu ochránců přírody Vladimírem Petřvalským.

„Původně zde byly jak peckoviny tak jádroviny. Z peckovin to byly starší odrůdy višní a švestek. Potom jsou tady postupně spíš jabloně, které byly vysázeny v 60. letech 20. století, ale jsou zde i sto let staré jabloně,“ říká Vladimír Petřvalský.

Mezi vzrostlými stromy s košatými korunami jsou například Jadernička moravská, Boskoopské červené, Parména zlatá, Sudetská reneta či Kožená reneta zimní. V současné době představuje sad jedinečný genofond zdejších starých krajových odrůd.

„Jdeme po naučné stezce a kolem nás jsou mladé hrušně. Jsou to hrušně, které byly roubované na podnože. Rouby byly sehnány z celé severní Moravy, byly sháněny v průběhu let a slouží k záchraně toho genofondu,“ dodává ochránce přírody.

Stromy v Bartošovickém sadu rostou naprosto přirozeně, bez větších zásahů a prořezávání. I tráva se tady seče jen jednou ročně.

„Nezasahujeme zde chemicky, takže máme bio kvalitu těch jablíček a máme na to i certifikát. Chutnají výborně a některé ty odrůdy vydrží až do léta dalšího roku,“ pochvaluje Petřvalský.

Zámecká naučná stezka

Bartošovický sad představuje jedinečných genofond starých krajových odrůd

Sad je jedním z dvanácti zastavení na Zámecké naučné stezce. K dalším patří například bartošovický zámek s arkádovým nádvořím, který získal současný vzhled s pseudorenesančními a pseudogotickými prvky po poslední přestavbě v druhé polovině 19. století.

K zámku přiléhá přírodně krajinářský park s mnoha cennými stromy. Mezi nimi se vysoko k nebi tyčí památný strom Platan javorolistý, známý jako Josefínin platan.

Dále se Zámecká naučná stezka věnuje zemědělské krajině Poodří a zavede turisty k mokřadu na Cigánce, přirozeně meandrující řece Odře, k bartošovickým rybníkům i zrekonstruovanému mlýnu. Zváni jste také k návštěvě Domu přírody Poodří v areálu Záchranné stanice v Bartošovicích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.