V Hrádku na Frýdecko-Místecku vyrůstá Alej dobra

8. leden 2015

V kopcích u Hrádku na Frýdecko-Místecku mají novou turistickou atrakci. Nese název Alej dobra a jde o nově vysázený jabloňový sad starých krajových odrůd.

Až se tam vypravíte na výlet, zjistíte, že je odtamtud jedinečný výhled do kraje. A pokud budete mít štěstí, možná si tam dokonce utrhnete svačinu přímo ze stromu. Český rozhlas Ostrava se do terénu kousek pod vrcholem Filipky vypravil a mimo jiné zjišťoval, jak tamní jabloně souvisejí s dobráky.

„Alej dobra vymyslela autorka toho projektu paní Richtárková, která má tady vedle obydlí. Má takovou myšlenku, aby starostové obcí každý rok na tom místě zasadili jabloň pro někoho, kdo udělal něco dobrého pro druhé. Takže bude taková komise starostů, která bude návrhy vyhodnocovat. Pak se vyberou třeba tři, čtyři lidé, kteří tady budou mít svůj strom,“ vysvětluje původ myšlenky starosta Hrádku Robert Borski.

Celý projekt podpořila Nadace Partnerství. Žádný dobrák svůj jabloňový podpis zatím nemá. První rok totiž nebyl věnován žádnému konkrétnímu člověku, celý region jablunkovského průsmyku ale tvoří šestnáct obcí a za každou obec byla vysazena jedna jabloň.

„Naše je strýmka, my jsme si ty odrůdy vylosovali. Čili ta naše je velmi stará odrůda a zajímavé je, že se uplatňuje v kuchyni – moštování a pálení. Takže věříme, že budeme mít hodně jablek a že budeme pálit. Jsme rádi za takový los,“ dodává se smíchem starosta.

Na vzniku Aleje dobra má svůj podíl i zaměstnanec obce Jaroslav Přeček. „My jsme tady hlavně kopali díry. A protože je tady taková nehostinná kamenitá půda, tak jsme to museli vybírat. Pak jsme tady dovezli novou hlínu a kompost, takže věřím, že jabloně budou dobře rodit,“ říká pan Přeček.

A kdo bude jabloně česat? „Myslíme si, že to budou turisté. A to, co neočesají turisté, tak asi spadne a sebere si to zvěř,“ míní starosta Hrádku.

Více o Aleji dobra uslyšíte v záznamu magazínu Křížem krajem (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' hned v úvodu článku). Tento i další zvukové záznamy pořadu pak najdete v iRadiu.

Pohled do krajiny Hrádku
Spustit audio