V Beskydech je nová atrakce. Čeladenská Boboffka má přes 800 metrů

6. prosinec 2019

V Čeladné v části Podolánky je nová bobová dráha. Vznikla na místě bývalého sjezdového areálu. Dráha je dlouhá téměř 850 metrů s převýšením zhruba 200 metrů. První návštěvníci se tam projeli už včera v podvečer. A my jsme byli u toho.

Jedním z prvních, který se projel, je pan Jiří Kratochvíl s dcerou. „Bylo to parádní. Počasí trochu mrazivé, ale dá se to vydržet. Jízda byla skvělá, vyvážená, rychlá, parádní zatáčky. Určitě pojedeme ještě,“ pochvaluje si.

Nová dráha je dlouhá téměř 850 metrů a má kapacitu 180 vozíků za hodinu. „Boby pro dvě osoby jezdí maximální rychlostí 40 kilometrů v hodině, pak mají automatické brzdy, které bob nepustí rychleji,“ říká Jakub Bernady, jednatel společnosti, která dráhu postavila.

Čtěte také

„Při dojezdu máme instalovány speciální indukční brzdy, které zaručí to, že se boby ve výstupní stanici nesrážejí a že je provoz bezpečný a plynulý,“ dodává Bernady.

Nová dráha vznikla na svahu, kde dříve fungovala sjezdovka. Provozovatel trati přitom kvůli ochraně přírody musí plnit několik podmínek. „Jsme limitováni podmínkami Správy CHKO Beskydy tak, že v březnu a v dubnu musíme mít kvůli ochraně rysa zcela zavřeno, v ostatních měsících budeme fungovat do sedmi, do osmi hodin podle ročního období,“ vysvětluje provozovatel dráhy.

Mezi dalšími podmínkami provozu je například i zákaz umělého ozvučení a osvětlení dráhy. Starosta Čeladné Pavol Lukša (Dobrá volba 2016) je rád, že se podařilo na jejím fungování s ochránci přírody domluvit.

Bobová dráha v Čeladné

„Obec sama chtěla v roce 1997 postavit lanovku na Kněhyni, tenkrát z toho sešlo. Takže jsme rádi, že se bývalá sjezdovka zatraktivnila bobovkou. Bude ku prospěchu nejen návštěvníků, ale ani nijak neohrozí přírodu,“ dodává starosta.

Podobná dráha funguje i v Mostech u Jablunkova a vůbec nejdelší dráhu v Česku mají v Dolní Moravě.

autor: iha
Spustit audio

Související