V Bílovci postavili po více než 60 letech nové autobusové nádraží

26. říjen 2018 08:40

Pokud jezdíte do Bílovce autobusem, asi víte, jak vypadalo tamní autobusové nádraží. Neuspořádaná plocha před vlakovou stanicí po opravě volala už několik desetiletí. Rekonstrukce je hotová a do spuštění provozu už chybí jen úřední povolení.

„Lidé tam budou mít přístřešky, takže nezmoknou. To předtím nebylo. A bude to přehlednější,“ říká řidič autobusu, který právě zastavil uprostřed autobusového nádraží na nových odstavných místech.

Paní Ludmila právě zjišťuje, odkud bude jezdit autobus do Ostravy. Říká, že se jí nelíbí, že jsou přístřešky u nových zastávek ze všech stran otevřené. „Pršet nebude, ale jak je vítr, tak to tady pořádně fouká,“ dodává.

Nové autobusové nádraží stojí před budovou už dříve opravené vlakové stanice. Tady čekárna je, ale nemá otevřeno 24 hodin denně.

„Staré autobusové nádraží byla pouze vyasfaltovaná plocha s ukazateli, s návěstím pro odjezdy autobusů. A nyní to nahradily nástupní rampy a výstupní rampa,“ ukazuje místostarostka Bílovce Sylva Kováčiková (SNK-ED).

Město zároveň vyřešilo letitý problém s přístupovým chodníkem z centra. „Dříve nebyl využíván v zimě a ve špatném počasí, protože tam bylo bláto. Dnes je to krásný vyasfaltovaný osvětlený chodníček,“ dodává.

Chytré nádraží

U nádraží přibyla taky nová parkovací místa a stojany pro kola. Bicykly s baterií nebo elektroauta je tady možné i dobít. „Už tady mají digitální označníky a zastávky jsou vybaveny nabíječkami pro mobilní telefony a myslím že, je to i připraveno pro nějakou Wi-Fi síť. Takže už je to takové chytré autobusové nádraží,“ vysvětluje Bohdan Pernica ze stavební firmy Eurovia CS, která nádraží postavila.

Bílovecká radnice už čeká jenom na úřední povolení provozu. To by mělo přijít v průběhu listopadu.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související