V Čakové na Bruntálsku obnovili rybník, připravují zázemí pro turisty

27. červenec 2021 14:13

Nové lákadlo pro turisty má Čaková na Bruntálsku. Mezi lesy a pastvinami za vesnicí obnovil místní zemědělec zanedbaný rybník. Už podle jeho původního názvu Bahňák je zřejmé, že příliš průzračnou vodou se chlubit nemohl. Bahno je ze dna pryč a i když je po úpravách voda ještě kalná, místní si tam už znovu našli  cestu.

Rybník objevíte, když se vydáte po cestě z Široké Nivy na Čakovou. Kousek před Čakovou je odbočka na polní cestu, po které dojedete či dojdete až k místu, které je teď jako z pohádky.

„Rybník tady byl vždycky. Teď ho vyčistil a dal do pořádku místní zemědělec, což kvituji. Jsme rádi, že to udělal, taková vodní nádrž prospívá krajině. A přitáhne to i nějaké turisty. Plánuje tam výstavbu srubu a zázemí pro cyklostezku,“ popisuje starosta Čakové Emilián Janča (SNK).

Už teď u rybníka najdete odpočinkové posezení pod borovicí, do budoucna se počítá s už zmíněným srubem a dalším zázemím.

„Byl to takový menší rybník. Jmenoval se Bahňák a byly tady vory, šlapadla. Tady byl les a studánka,“ rozhlíží se po okolí pamětnice. „Teď je to krásnější,“ dodává paní Vítězslava.

Spustit audio

Související