V centru Ostravy se připravuje výstavba polyfunkčního domu Václav

21. březen 2023 11:33

Na Kostelním náměstí v historickém jádru Ostravy se začne stavět nový polyfunknčí dům Václav. Moderní budova má doplnit městský blok a nahradit současné parkoviště naproti kostelu ze 13. století. Autorem projektu je česko-slovenská skupina Antracit, která dům Václav postaví za více než 300 milionů korun. Budova bude hotová v roce 2026.

Místo bývalého parkoviště u kostela sv. Václava je zahrazené stojany s plachtami a uvnitř pracují dělníci. Za pár let má právě toto místo nahradit nová prosklená budova. Kostel z 13. století se tak stane sousedem moderně pojaté budovy, které podle vizualizace na první pohled vévodí sklo.

„Já tu vůbec nechodím, já tu chodím raz za rok a to tu vůbec neznám, si to nedovedu ani představit, jak to bude vysoké,“ říká paní Jana Ožanová, která kolem zrovna prochází. Hlavní podle ní je, aby místo vypadalo hezky a nebylo rušivé pro kolemjdoucí.

„Tak nevypadá to špatně, já sice moc nejsem na takové ty skleněné baráčky, jako baráky velké, tak jak je to třeba u té Karolíny, tam jako mě to moc nesedí, asi jsem staromódní,“ dodává paní Iveta Radomská a pokračuje dál do centra města i se svojí dcerou.

Příprava stavby domu na Kostelním náměstí

Prosklený dům Václav má Ostravanům do budoucna nabídnout 16 bytů a asi 70 parkovacích míst. Hotový má být v roce 2026 a jeho stavba přijde na 300 milionů korun.

Náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (dříve ANO) vysvětluje, proč město zvolilo nabídku developera místo architektonické soutěže. „Bylo tam relativně problematické získané územní rozhodnutí, byly tam velmi složité vztahy vůči městu, plnění-neplnění termínů,“ říká.

Na tom stejném místě přitom dříve městský dům býval. Jako v případech jiných domů v Ostravě, byl i tento po 2. světové válce natolik poškozený, že ho město zbouralo a místo pak zůstalo prázdné.

Nové lauby budou dříve

Na některých prolukách teď v Ostravě vyrůstají nové domy, to je případ rezidence Nové Lauby u Masarykova náměstí.  I ji staví soukromý investor. „Investor avizuje a podle stavu té stavby to vypadá, že by stavba měla být dokončena v letošním roce,“ dodává Bajgarová.

Za Masarykovým náměstím rychle rostou Nové lauby

A zastavují se i další místa. Nové bytové domy mají vyrůst na ulici Masná naproti Městské galerie Plato a parkoviště za Katedrálou Božského Spasitele má nahradit parkovací dům.

Spustit audio

Související