V Chlebičově u Opavy opraví všechny venkovní kamenné kříže

5. duben 2022

Mezi nejčastější památky na vesnicích, ale i ve městech, patří kamenné kříže. Minulé generace je nechaly vybudovat třeba jako poděkování anebo jako připomínku nějaké smutné události. V Chlebičově u Opavy se před časem rozhodli, že chátrající kříže opraví. Byli jsme se tam přesvědčit, jestli se to podařilo.

Kříže tady mají tři a chtěli, aby vypadaly zase jako kdysi. „Jak se ukázalo, bylo to na poslední chvíli, protože u jednoho dokonce úplně chyběl základ, u druhého se v jednom stupni místo kamene objevil beton,“ řekla nám nezávislá starostka Chlebičova Zuzana Kašná už před rokem a půl.

Jsme v Chlebičové zpátky na hlavní ulici a stojíme u jednoho z křížů, který už vypadá úplně jinak. Je opravený, čistý, se zlatou plastikou Krista viditelnou zdálky. „Podařilo se nám vyřídit a získat dotaci z ministerstva zemědělství na opravu prvních dvou křížů a ty už jsou opravené, nainstalované, farářem požehnané,“ říká starostka.

Třetí kříž byl za plotem na soukromé zahradě, obec ho ale odkoupila a už je v restaurátorské dílně. „Hrozilo jeho zhroucení a to jsme nechtěli dovolit. Rovněž byla podána žádost o dotaci na rekonstrukci, čekáme na výsledky,“ dodává.

Třetí z křížů by měl být zase zpátky ještě letos, už v plné kráse, ale už ne za plotem, ale přímo u cesty, aby byl přístupný komukoliv.

Jsou to možná drobnosti, ale zaručeně si těchto malých dominant všimnete. Zvlášť, když mají zpátky svou původní barevnost.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související