V domově pro seniory Kamenec končí dobrovolná třítýdenní karanténa zaměstnanců

29. duben 2020 10:57

V tomto týdnu končí v ostravském Domově pro seniory Kamenec dobrovolná karanténa tamních zaměstnanců. Ti se v Domově dobrovolně uzavřeli 14. dubna, aby předešli zavlečení koronaviru mezi seniory.

„Kdyby to mělo přijít někdy jindy, neřeknu ne. Je to obrovská zkušenost,“ popisuje své dojmy z dobrovolné karantény vedoucí ošetřovatelského a zdravotního útvaru Domova pro seniory Kamenec Monika Marková. V Domově je uzavřená prakticky jako jediná ze zaměstnanců už od poloviny dubna. „Naše týmy jsou dva, ale já v rámci vedení jsem tady zůstala,“ dodává.

Čtěte také

Společně sedíme na zahradě Domova, udržujeme od sebe vzdálenost doporučené dva metry. Právě zahrada je místem, které zaměstnancům, ale i seniorům během karantény velmi pomáhá. „Žádné jiné aktivity nejsou, všechno je zrušeno, lidé se nesměli setkávat. Jsme rádi, že máme zahradu. Teď, když se oteplilo, trávíme odpoledne venku,“ říká Marková.

Hůře, než samotní zaměstnanci, nesou dobrovolnou karanténu jejich rodinní příslušníci. „My tu práci děláme proto, že ji děláme rádi. Myslím, že my jako zaměstnanci to zvládáme možná mnohem lépe než naše rodiny, které to úplně nedokážou pochopit,“ dodává vedoucí

Už během zítřka ale plánují dobrovolnou karanténu v Domově ukončit. „Potom už pojedeme v režimu, v jakém jsme pracovali předtím. To znamená – měli jsme zaměstnance rozdělené do malých týmů. Kdyby se u nás nemoc náhodou rozšířila, byl by vyřazen menší počet zaměstnanců,“ přibližuje ředitel domova Juraj Chomič.

V následujících měsících by se pak chtěli v domově postupně vracet k režimu, který tam fungoval před pandemií.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související