V Horním Benešově na Bruntálsku začala stavba nového zdravotního střediska

19. duben 2019

Lepší zdravotní péči ve městě chtějí zajistit v Horním Benešově na Bruntálsku. Staví tam nové zdravotní středisko za 30 milionů korun.

Nové ordinace pro obvodního lékaře, pediatra nebo zubaře by ve městě mělo vyrůst do začátku příštího roku. Současné soukromé zdravotní středisko už dosluhuje. Za stavbu nové budovy zaplatí město asi 30 milionů korun a některé lékaře by tam dočasně mohla zajistit krajská nemocnice v Krnově a Opavě. Tamním lidem asi nejvíce chybí zubař.

Do vybavených ordinací přesídlí zdejší pediatr a obvodní lékař. „Jedna rovina je materiální vybavení. Kraj poskytne peníze na vybavení ordinací, což je dohromady asi 2,5 milionu korun. V majetku to bude mít nemocnice, ona ten itinerář nakoupí. A ti lékaři to budou mít v pronájmu za nějakou symbolickou korunu. Druhá věc je, že pomůžeme vychovat odborníky u nás v nemocnicích, kteří by tam potom do té spádové oblasti šli,“ říká ředitel krajských nemocnic v Krnově a Opavě Ladislav Václavec.

Zubaře alespoň na několik dní v týdnu by mohly zajistit okolní nemocnice. „Byla by nějaká cesta, že by se tam střídali po několika dnech nebo po odpoledních, o tom jednáme,“ dodává Václavec.

Nové středisko by tady mělo začít fungovat příští rok.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související