V Jistebníku na Novojičínsku plánují novou náves, na stavbu ale chybějí peníze

7. leden 2019 11:12

Architektonickou studii nové návsi představila obec Jistebník na Novojičínsku. V centru obce u kulturního domu by mělo vyrůst místo pro koncerty a setkávání. Obec ale na vybudování návsi zatím nemá peníze.

„Parkoviště by se mělo přesunout do části před nákupní centrum. Ten prostor té vlastní návsi by se tímto způsobem zvětšil,“ ukazuje přes silnici v centru Jistebníku nezávislá starostka Šárka Storzerová.

Největší změnu ovšem studie plánuje za námi před kulturním domem. „Vytvořily by se tady pergoly jednak pro účinkující, jednak pro posluchače,“ dodává.

Novou návsí by totiž měl nejčastěji znít sborový zpěv pod dohledem pomníku věnovaného sboru Jistebničtí zpěváčci. Po nich se taky náves jmenuje. Ze současných prvků zůstane ještě kašna.

„Přišla myšlenka, že uděláme něco jako křivku. Schodiště, schodiště obytné, pobytové, na kterém se dá sedět, na kterém se dá uplatnit i rozmístění hudební skupiny, hudebního tělesa,“ vysvětluje jeden ze tří spoluautorů studie Aleš Vojtasík z firmy ADEA projekt.

Říká, že práci na jistebnickém návrhu bral jako oddech od jiných složitějších projektů. Velkorysé široké schodiště na půdorysu vlnovky má rozdělit prostor na dvě úrovně.

„Jedna je ta úroveň náměstí a veřejného prostoru. A druhá je ta, která spíš navazuje na vstup do kulturního domu, který v tom místě je, a vytvoření jakési soukromější zóny před kulturním domem,“ objasňuje starostka.

„Protože se naše obec rozrůstá, je tady spousta mladých lidí, tak bychom taky byli rádi, kdyby tady bylo něco v takovém moderním stylu postaveno,“ dodává.

Z roviny přání ale starostka Šárka Storzerová přechází zpět do reality. Jistebník může ročně věnovat na investice kolem osmi milionů korun. A to na novou náves zdaleka nestačí.

„Celkový projekt zahrnuje částku 30 až 50 milionů korun, což pro naši obec je docela astronomická částka,“ uzavírá starostka.

Náves ve stylu 21. století si tak podle starostky může Jistebník dovolit nejdříve za 10 nebo 15 let.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související