V Karviné budou pomáhat další čtyři vojenské týmy, Důl Darkov omezí provoz

22. květen 2020 14:28

Od brzkého rána hygienici testují další horníky v Dole Darkov v Karviné. Do konce víkendu chtějí zkontrolovat dalších 1600 lidí. Prozatím testy potvrdily nákazu u 120 zaměstnanců dolu a 12 jejich rodinných příslušníků.

Testovat začali hygienici už v půl páté ráno, kdy první horníci vyfárali z dolu. „V pátek odebereme vzorky lidem, kteří přijdou na směnu, a výsledky budeme mít dříve, než zaměstnanci opět nastoupí na směnu další,“ říká mluvčí OKD Naďa Chattová.

Čtěte také

Masivní testování se projeví na provoze. „Provoz dolu během víkendového testování omezíme na nezbytné minimum, tak aby byla zajištěna bezpečnost této lokality,“ dodala Chattová. Podle hygieniků nemělo 40 procent nakažených horníků žádné příznaky, část cítila jen únavu.

Vojáci jsou na cestě

S testováním horníků na Karvinsku pomůže šest odběrových týmů vojáků. Dva odběrové týmy vždy po dvou vojácích už jsou podle mluvčího krajského vojenského velitelství Martina Ogořalka na místě.

„Co se týče posílení vojáků v Darkově, další tři skupiny k prvotnímu zaškolení dorazí do Ostravy dnes a další skupina zítra. Hlavním úkolem je odebírání vzorků osob, které se dostaly do kontaktu s nakaženým,“ dodává Ogořalek.

Zákaz návštěv ve FNO

Do Fakultní nemocnice v Ostravě nesmí chodit od dnešního dne návštěvy. Vedení nemocnice tak reaguje na současnou situaci na Dole Darkov na Karvinsku. Zákazem se nemocnice snaží chránit pacienty i personál.

„Další kroky budou záviset na epidemiologické situaci v kraji a také na výsledcích jednání krizových štábů příští týden. Veřejnost budeme o změnách informovat prostřednictvím našich webových stránek a sociálních sítí,“ uvedla mluvčí Petra Petlachová s tím, že zákaz návštěv se netká doprovodu u porodu.

Spustit audio

Související