V Karviné pokřtí povídkové CD natočené v ČRo-Ostrava

3. prosinec 2007

Na zámku v Karviné-Fryštátě se dnes odpoledne bude křtít CD s názvem Skoro zapomniane - po naszymu. CD se natáčelo na podzim v ostravském studiu Českého rozhlasu a jeho obsahem jsou příběhy ze života havířů psané v typickém slezském nářečí.

Projekt vznikl na základě textů knihy Skoro zapomniane (Téměř zapomenuté) folkloristy Daniela Kadlubiece, vydané před pěti lety a popisující v místním typickém slezském dialektu historii hornictví a strasti i slasti života horníků.

Zbyněk Gajdacz - jeden z účinkujících

"Pro nahrávku CD jsme vybírali především mezi rodilými Karviňáky středního a staršího věku. Samozřejmě jsme hledali především mezi lidmi, které sami známe a víme, že místní dialekt byl jejich rodným jazykem a že jej nejen ovládají, ale stále jím aktivně mluví," vysvětlila jedna ze spoluautorek, ředitelka karvinské knihovny Halina Molinová.

Nahrávka vznikala ve studiu Českého rozhlasu Ostrava pod taktovkou zvukaře Ivo Roubala. "Bylo to obdivuhodné, když si vezmete, že to byli totální amatéři. Mým největším úkolem bylo vygumovat z těch lidí takový ten prvotní ostych. Pocit - já jsem u zubaře, co tady po mě chtějí, tady je to nové prostředí. Byl jsem pro ně první posluchač, který jim mohl leccos říct a poradit," vzpomíná na nahrávání Ivo Roubal.

Vyprávění na kompaktu doprovodí ukázky lidových písniček a přísloví, jako kulisu vybrali autoři CD vydané polskou školou v Karviné-Fryštátě Syncy a dziolchy z kolónije (Kluci a holky z kolonie). Součástí nahrávky má být i zvukový slovník.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu