V Kopřivnici dokončují nové muzeum nákladních automobilů Tatra

30. září 2020 09:15

Přestavbu budovy bývalé slévárny na muzeum nákladních automobilů dokončují dělníci v Kopřivnici. Má tam být vystavená unikátní sbírka asi 70 historických nákladních aut Tatra. Jednotlivé exponáty tam pracovníci muzea začnou stěhovat už na začátku příštího roku.

Uprostřed staveniště budoucího kopřivnického muzea nákladních automobilů Tatra stojíme s vedoucím muzea Lukášem Filipem. Můžeme vidět prakticky dokončené dvě výstavní budovy.

Čtěte také

„Vypadá to, že se stavba už dokončuje, ale ještě máme něco před sebou. Co se týče depozitáře Slovenské strely, tak ten je těsně před dokončením, v říjnu by se měl předávat. A co se týče projektu muzea, který spadá pod Moravskoslezský kraj respektive Muzeum Novojičínska, tak tady se předpokládá předání stavby do konce roku,“ říká Lukáš Filip.

Vcházíme do hlavní výstavní budovy, bývalé slévárny. Jde vlastně o velkou šedou halu zatím osvětlenou pouze skleněnými okny ve střeše. „Tady se už buduje pokladní pult, budou tady turnikety, kterými se projde do expozice,“ dodává vedoucí muzea.

Výstavní hala nového muzea v Kopřivnici je před dokončením

Expozice bude rozdělená do několika oddílů. „Začneme prvním nákladním automobilem, který byl v Kopřivnici vyroben v roce 1898. Expozice bude následovně rozdělena chronologicky i po různých odvětvích, takže hasiči budou mít zvlášť expozici, vojáci zvlášť,“ vysvětluje kurátor muzea Radim Zátopek.

Podle vedoucí moravskoslezského odboru kultury Karin Veselé si budou moci návštěvníci zejména prohlédnout exponáty, které doteď vystavené nebyly. „Gró bude tvořit Hlachova sbírka, kterou máme už dnes v dlouhodobé výpůjčce. Tuto sbírku doplní sbírkové předměty, které jsou v depozitu Muzea Novojičínska,“ popisuje Veselá.

Ty ale nejsou v dobrém stavu a tak je musí muzeum ještě renovovat. Má na to asi půl roku. Zpřístupnit celou novou expozici totiž muzeum chce už na konci května.

Vizualizace umístění Slovenské strely před nové muzeum
autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související