V Kopřivnici připravují stavbu chybějícího domu pro seniory

12. říjen 2016
Dobré odpoledne

Zatímco v okolních městech domovy pro seniory fungují, lidé v Kopřivnici na ten svůj stále čekají. Za seniory, kteří se o sebe už nemůžou postarat, tak musí příbuzní dojíždět. To by se ale v následujících letech mělo změnit. Město dokončuje smlouvy se soukromou firmou, která chce dlouho odkládaný domov pro seniory postavit a provozovat.

„Domov důchodců by pomohl celé Kopřivnici a především důchodcům. Už měl stát,“ říká paní Danuše, která bydlí v Kopřivnici v domě s pečovatelskou službou a o přestěhování do domova pro seniory uvažuje. „Mám tady dceru. Má svého manžela, svoje děti, času jí tak moc nezbývá. A nemuseli by jezdit někam daleko,“ dodává paní Danuše.

Neupravenou plochu za domem s pečovatelskou službou, kde bydlí paní Danuše, motoristé už přes 20 let využívají jako provizorní parkoviště. Právě tady přitom radnice slibuje stavbu domova pro seniory. Podle starosty Kopřivnice Miroslava Kopečného (ODS) jsou ale největším problémem peníze.

„Ty standardy, které se neustále upřesňují, zvyšují finanční požadavky. A dnes taková budova, kdyby ji stavělo město z vlastních prostředků, přesahuje částku 100 milionů korun,“ upozorňuje starosta.

„V okolních domovech máme v průměru asi 40 občanů Kopřivnice. A těmi okolními domovy rozumíme Frenštát, Příbor a Nový Jičín. Což se domníváme, že jsou klienti domovů, kteří v případě, že by byl domov v Kopřivnici, tak by s největší pravděpodobností využili tu možnost být v domově v Kopřivnici,“ říká vedoucí sociálního odboru kopřivnické radnice Lenka Galiová.

Čtěte také

Město začalo letos jednat se soukromou firmou, která by budovu domova pro seniory postavila a provozovala. Starosta Miroslav Kopečný tvrdí, že senioři si oproti jiným domovům nebudou nic připlácet navíc.

„Byli jsme se podívat v několika zařízeních v České republice, které provozuje tato firma, a jsou tam běžní klienti, kteří jsou schopní jednak ze svého důchodu a potom příspěvku na péči a také za spoluúčasti kraje ten svůj pobyt v tomto zařízení financovat,“ dodává starosta.

Z 90 lůžek v domově by necelá polovina připadla klientům s Alzheimerovou chorobou. Radnice by chtěla schválit smlouvy ještě letos. Stavět by se pak začalo v příštím roce.

autor: Michal Polášek
Spustit audio