V Kravařích u Opavy chystají zvláštní zámecké muzeum věnované alchymii

5. únor 2022 06:20

Barokní perla Slezska. Tak se označuje zámek v Kravařích u Opavy. Dominanta města prochází už několik let postupnými opravami a výjimkou nebude ani tento rok. V plánu je tam vybudování unikátní expozice věnované alchymii.

I když na kravařském zámku můžete procházet dobovými pokoji a vrátit se do 18. století, některé dveře jsou stále zamčené a právě tam teď vcházíme s Kateřinou Štědroňovou ze zámeckého muzea.

Deset let bylo v této západní části zámku prázdno. Až teď se v pěti místnostech začíná s opravami elektroinstalace, zdiva a topení.

Čtěte také

Nová výstava připomene tak trochu zvláštního majitele zámku po roce 1630. „Bude připomínat našeho velice významného a zároveň tajuplného Michala Sendivoje ze Skorska, který byl alchymistou na dvoře císaře Rudolfa II. v Praze. A to bude tady v těchto místech – před deseti lety tady skončila restaurace a od té doby je to bez využití,“ říká Kateřina Štědroňová.

Plány jsou teprve na začátku, ale cílem je ukázat i to, jaký význam kdysi měla alchymie. A porovnat to třeba s dnešními znalostmi chemie. „Letos chceme zvládnout topení, dokončit elektroinstalaci a ideálně i zpracovat projekt,“ dodává Štědroňová.

Kravařský zámek je rok od roku navštěvovanější památkou, také loni s rekordními čísly. A věří tady, že pokud se jim podaří otevřít nová expozice, návštěvnost zámku se ještě výrazně zvýší.

Zámek už má opravené všechny střechy a návštěvníky láká i velká zdobená kaple, která jako jediná odolala rozsáhlému požáru z předválečného roku 1937. Postupnou obnovou prichází také okolní zámecký park.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související