V lázních v kraji přibývá lidí po operacích, stále se ale léčí i lidé po covidu

1. duben 2022

V lázních a léčebnách v Moravskoslezském kraji stále rehabilitují pacienti s přetrvávajícími potížemi po covidu. Speciální rehabilitační program pro ně nabízí například Lázně Darkov v Karviné. Takových pacientů tam ale ubývá. A naopak je více těch, kteří do lázní míří třeba po operacích.

Třikrát denně cvičení i další procedury, rehabilitace v lázních Darkov pokračuje dobře, říká dvaasedmdesátiletá Irena Šipulová. Kvůli pandemii covidu ji výměnu kolenního kloubu v nemocnici dvakrát odložili, než se dostala na operační sál.

Čtěte také

Celková obsazenost Lázní Darkov, které léčí oběhové, pohybové i neurologické problémy, se aktuálně pohybuje kolem 80 až 85 procent. „Jsou to lidé, kteří – jelikož se začíná operovat – přicházejí po výměně kloubu, totální endoprotézy a tak dále. Čili tyto věci se pomaličku vracejí do normálu,“ říká ředitel pro lázeňskou a zdravotní péči Lázní Darkov Marian Bajger.

Speciální program pro pacienty s potížemi po covidu tu ale stále nabízejí. „Stává se i to, že je to kombinace covidu a onemocnění, například mrtvice, kdy ti pacienti přicházejí celkově oslabení a potřebují nabýt svalovou sílu. No a proto tu jsme,“ dodává Bajger.

O pacienty po těžkém covidu se stále starají i v sanatoriích v Jablunkově. I tady jejich počty podle primáře sanatoríí Ivana Tudíka klesají, aktuálně se jich tu léči dvanáct. „Hlavní potíže jsou dušnost a slabost. Ta poslední vlna omikronu měla lehčí průběh než u delty. Ale sporadicky se setkáváme i s vážnějšími průběhy,“ popisuje Tudík.

V sanatoriích rehabilitují několik týdnů, skoro vždy na konci je jejich stav podle primáře Tudíka příznivý.

Spustit audio