V lese u Vřesiny na Hlučínsku vzniklo nové poutní místo

8. srpen 2022

Mechtilden eiche. Tak se jmenuje nové poutní místo, u kterého se můžete zastavit v lese na okraji Vřesiny na Hlučínsku. Vytvořila ho skupina tamních patriotů a oživila tak dávnou legendu o záchraně malé holčičky. Jak jsme se na místě sami přesvědčili, příběh starého dubu láká stále více lidí.

Lubomír Teichmann, jeden ze spolutvůrců nového posezení, kterému vévodí dřevěná socha holčičky choulící se v dutině stromu. Je vidět, že se tady často někdo zastaví. Legenda odkazuje také na hraběnku Mechtildu, pravnučku císařovny Marie Terezie.

„Hraběnka tady našla malou dívenku, kterou zachránila před divou zvěří. A tím, že lidé v okolí měli hraběnku rádi, tak po ní pojmenovali ten dub. Strom měl údajně kolem 500 let,“ popisuje Teichmann s tím, že dodnes tady leží kus jeho ztrouchnivělého kmene. Kdysi to byl hraniční strom.

Poutní místo už žije svým životem. „Určitě z toho máme velkou radost. Nebyl jsem sám, kdo to tady budoval, bylo nás více patriotů. Pamětní místo se navíc nachází na dost frekventované cyklotrase mezi česko-polskými hranicemi. Zastavuje se tady hodně lidí,“ dodává Teichmann.

A vznikla dokonce i speciální písnička o příběhu Mechildina dubu (ukázku uslyšíte v audio reportáži). Pro lidi domovem, kvetoucí a jediná, silná je životem, to je naše Vřesina, část refrénu písničky je tady vyrytá přímo do jedné z tabulí. Nad QR kódy, díky kterým si může kdokoliv stáhnout do mobilu další podrobnosti.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související