V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky

19. listopad 2018 12:14

V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky. Imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, je překročen na všech stanicích, někde i více než dvojnásobně. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejhorší situace je na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Nejvyšší hodnoty ráno vykazovala stanice Třinec-Kanada, kde průměrné denní koncentrace polétavého prachu měly hodnotu 134 mikrogramů na metr krychlový. Podle aktuálních hodinových koncentrací je situace v regionu hodnocena rozdílně, jako špatnou ji meteorologové označili na dvou stanicích, a to v Ostravě a Třinci.

„Rozptylové podmínky budou zpočátku mírně nepříznivé, místy i nepříznivé, během dne pak postupně většinou dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat většinou nad hodnotou stanoveného imisního limitu,“ uvedli meteorologové.

V letošní topné sezony byla v regionu smogová situace zatím vyhlášena jednou, a to koncem října. V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech a škodliviny ze sousedního Polska.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související