Do aplikace Čistý komín mohou lidé dávat problematická topeniště

10. prosinec 2016
Zprávy , Zprávy

Domkaři z celé republiky, kteří topí neekologicky, mohou najít fotku svého domu s kouřícím komínem na internetu. Aplikace, která dosud fungovala v Moravskoslezském kraji, se totiž rozšířila do celé země.

S topnou sezonou se do obcí vrátil známý problém. Lidé, kteří topí neekologicky a dýmem obtěžují i své okolí. Teď mohou svůj komín opět najít na internetu. S topnou sezonou totiž znovu začaly fungovat internetové stránky Čistý komín, kam mohou lidé vkládat fotky kouřících komínů, které znečišťují ovzduší v obci.

„On topí starými kuchyňskými linkami, umakartovými jádry z bytů a tak,“ zlobí se mladá žena na jednoho ze sousedů. Potkávám ji mezi rodinnými domy v ostravské části Radvanice. Ovzduší už tu tak není dobré kvůli nedaleké huti, jenže takoví sousedé ho podle ní dokáží ještě více zhoršit. „Někdy je to opravdu příšerné, hlavně ráno a večer. To se nedá dýchat,“ dodává žena.

Možností, jak se pokusit souseda přimět k nápravě, je umístit jeho kouřící komín na webové stránky, říká Anna Plošková z neziskové organizace Čisté nebe. Aplikace dosud fungovala jen v Moravskoslezském kraji, nově ji ale mohou využívat lidé z celé republiky.

Čtěte také

„My bychom hlavně chtěli, aby to byla osvěta, aby si lidé uvědomili, že topit špatně není zdravé. A na základě toho, že se objeví v mapě, tak třeba přehodnotí způsob, jakým topí, a řešili tu situaci dál,“ míní Plošková.

Stáhnout si aplikaci do mobilního telefonu mohou lidé zdarma. „Na iTunes nebo na Google play si můžou stáhnout aplikaci Čistý komín 2.0, kde vidím mapu České republiky,“ popisuje Stanislav Ubík, vývojář aplikace Čistý komín, drží v ruce mobilní telefon. „Do aplikace můžu přidat tlačítkem plus další komín tak, že si ho vyfotím, napíšu případně i nějaký popis a umístím ho na mapu,“ vysvětluje Ubík.

Loni lidé do mapy vložili asi 150 dýmajících komínů. „Letos jsou tam první asi čtyři záznamy v Moravskoslezském kraji, hlavně proto, že tady už jsou lidé zvyklí. Uvidíme po rozšíření, jak to bude postupovat dále,“ dodává Plošková.

Kouřící komín (ilustrační foto)

Podle Anny Ploškové může aplikace sloužit i jako podklad pro obce, aby věděly, kde problémová topeniště jsou. Kontrolovat domkaře, čím topí, bude možné od ledna 2017.

autor: iha
Spustit audio