V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky

17. leden 2020 09:23

V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky. Ve Věřňovicích na Karvinsku je imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, překonán více než trojnásobně. Dnes ráno tam hodnota průměrných denních koncentrací dosahovala 169 mikrogramu na metr krychlový. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Koncentrace polétavého prachu přesahují hodnotu imisního limitu na většině měřicích stanicích, výrazně především na Karvinsku. „Rozptylové podmínky budou zpočátku nepříznivé, postupně většinou dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat kolem hodnoty nebo nad hodnotou stanoveného imisního limitu,“ uvedli meteorologové.

Na zhoršené kvalitě ovzduší v kraji, které je dlouhodobě nejhorší v zemi, se podílí průmyslové podniky, doprava a lokální topeniště. Výrazné problémy jsou v kraji právě v topné sezoně. Roli hraje i poloha kraje blízko Polska, odkud podle odborníků i kvůli povětrnostním podmínkám směřuje znečištění do Česka.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související