V Novém Jičíně se pustili do oprav pěti hrobek významných rodáků

17. červen 2020 11:16

Hrobky pěti významných novojičínských rodáků jsou teď z části rozložené. Nejde ale o zásah vandalů. Rozebrali je restaurátoři. Ti je totiž opravují do podoby, jakou měly před sto lety. Po odsunu původních německých obyvatel města totiž řada hrobů zpustla a zanikla. Mezi nimi i ty, které patřily významným novojičínským rodinám.

Restaurátor Aleš Kavan pomocí speciálního přístroje čistí původně špínou zanesený, zčernalý pomník, který po očištění znovu získává bílou barvu. Podle dalšího restaurátora Tomáše Skalíka může za aktuální stav hrobek hned několik faktorů. „Jednak je to absence starosti rodinných příslušníků, takže hroby pustly, pak jsou to nejrůznější korozní vlivy, ale také zásahy vandalů a zlodějů,“ popisuje Skalík.

Restaurátoři letos opraví na novojičínském hřbitově celkem pět z osmnácti čestných hrobek. Mezi nimi například hrobku rodiny Klossů významných architektů a stavitelů. „Jako čestné byly označeny hroby významných rodáků nebo osobností Nového Jičína. Jsou to bývalí starostové, významní stavitelé a architekti a třeba i mecenáši umění a dalších spolků,“ potvrzuje Václav Nezval z odboru rozvoje a investic radnice.

O opravu hrobů dlouhodobě usiloval i Klub rodáků a přátel města Nového Jičína. „Myslím si, že město jako takové má určitý dluh vůči těmto prostorám, protože jak známo Nový Jičín byl po válce vylidněn, zůstalo tady hodně hrobů... Doufám, že dojde i na další, protože teď se pracuje na zhruba jedné třetině těch hrobů. Nehledě na to, že jsou tady i hroby, které nebyly prohlášeny za čestné, ale které jsou hodné toho, aby byly chráněny,“ dodává místopředseda klubu Pavel Wessely.

Za opravu pěti hrobek zaplatí město téměř 900 tisíc korun, třetinu uhradí Česko-německý fond budoucnosti. I přesto není jisté, kdy a jestli vůbec město opraví i zbylé čestné hroby. Město totiž řeší ztráty kvůli pandemii koronaviru.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související