V Opavě skončily úpravy Stříbrného jezera za 170 milionů korun

29. květen 2023 07:35

V Opavě skončily úpravy Stříbrného jezera. Součástí změn okolí tohoto zatopeného bývalého sádrovcového lomu je i nový podchod pod frekventovanou silnicí či propojení s Městskými sady pomocí lávky přes řeku Opavu a chodníku pro pěší i cyklisty. Náklady i s DPH činí 170 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí města Roman Konečný.

V brzké budoucnosti zde ještě přibude veřejné WC s šatnou na převlečení a podchod pod Rolnickou ulicí čeká umělecká výzdoba. Investorem stavby byl stát, částečně se na ní podílelo i město Opava, které do projektu vložilo 30 milionů korun, což byl podíl magistrátu na stavbě lávky.

Lokalita Stříbrného jezera má za sebou celkovou rekultivaci, která zahrnuje terénní a krajinářské úpravy včetně úprav břehů jezera, vybudování splaškové kanalizace, aby bylo možné zřídit toalety, vodovodu, veřejného osvětlení, přístupových chodníků a vstupů do vody. Pro běžce je zde vyznačen jednu míli dlouhý okruh. Nechybí ani přístup na zastávky MHD.

Stavební komplikace

Stavba se ale neobešla bez komplikací. „Hned po jejím zahájení v roce 2020 došlo k nečekanému zvýšení hladiny o metr a půl. Proto se zde musel postavit přepouštěcí kanál. Ten dnes přepouští vodu a reguluje tak přesnou výšku vody ve Stříbrném jezeře,“ řekl Romeo Doupal, který měl na starosti technický dozor investora stavby.

Zvýšení hladiny zřejmě způsobil propad parkoviště v areálu bývalého Ingstavu. Plocha se propadla do bývalé šachty. Proto pak ministerstvo životního prostředí požadovalo prozkoumání všech dalších šachet, které v okolí jezera jsou. Jedna z nich se našla přímo na staveništi. Všechny šachty byly následně sanovány.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související