V Opavě začíná festival Slunovrat, který dříve hostil nedaleký Hradec

23. červen 2022 07:50

Desítky vystoupení, filmových projekcí, ale také besed anebo literárních čtení. To všechno nabízí další ročník festivalu Slunovrat, který dnes začíná v Opavě. Návštěvníci se díky tomu dostanou i tam, kde jsou obvykle dveře zavřené.

Kostel svatých Janů v centru Opavy, postupně zachraňovaný díky stejnojmennému spolku – právě tady bude jedno z festivalových zastavení. „Tady bude třeba Simon Mawer a další hvězdy, chceme ten kostel zase vrátit do centra Opavy,“ říká Václav Müller, ředitel Slunovratu.

Jiří Dědeček

Prozradil také, že nápad na celoměstský festival dostal na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Tam to bylo podobné. „Zjistil jsem, že v té Opavě to může být stejné. Opava je krásná, má krásné prostory a lidé se dostanou tam, kam se normálně nepodívají,“ dodává Müller.

Zapojila se třeba Církevní konzervatoř Německého řádu, otevřená bude unikátní a v podstatě neznámá farní zahrada za kostelem Svatého ducha, nádvoří Slezské univerzity anebo Minoritský klášter. „Už samotná zahrada je nádherná, ale budeme i vevnitř, kam se člověk taky běžně nedostane. Filmy budeme promítat v knihovně,“ popisuje Müller.

Jazzová legenda Eric Truffaz, makedonská dechovka, české stálice jako třeba David Koller, ale také třeba spisovatelé Karin lednická anebo Simon Mawer, to je namátkou z programu festivalu, který zkusí opavské prostředí letos poprvé. Přestěhoval se ze sousedního Hradce nad Moravicí. Skloňovat se bude i jméno známé opavské rodačky Joy Adamsonové.

Návštěvníky čekají kromě kultury v mnoha podobách také gastronomické zážitky.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související