V Ostravě dnes začal proces s mladíky, které žalobce viní ze zapálení kostela v Gutech

14. květen 2018 11:45
Zprávy , Zprávy

Jeden má mírné sklony k extremismu, druhý rád rozdělává oheň a pozoruje plameny. Tak soudní znalci podle státního zástupce Josefa Šuhaje vyhodnotili osobnosti dvou hlavních obžalovaných v kauze úmyslného zapálení středověkého dřevěného kostelíku v Gutech na Třinecku. Soud se třemi mladíky začal v pondělí u Krajského soudu v Ostravě.

Středověký kostel, který byl národní kulturní památkou, údajně zapálil jeden z trojice obžalovaných. Vše měl ale vymyslet jeho nevyléčitelně nemocný kamarád, který špatně chodí, k soudu přišel o holi.

Právě on údajně oslovil i dalšího známého, který měl plnit úlohu řidiče. Podle obžaloby má tělesně postižený mladík lehké extremistické sklony. „Jeho nemoc ale na jednání žádný vliv neměla," řekl státní zástupce.

Záliba v pozorování ohně

Obžalovaný, který měl kostel zapálit, v době činu ještě neměl 18 let. Podle soudních znalců má mírnou zálibu v rozdělávání ohně a v jeho pozorování.

Padla obžaloba za vypálení kostela v Gutech. Obviněným mladíkům hrozí až 15 let vězení

Den po požáru

Státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Ostravě obžaloval tři mladíky obviněné z loňského úmyslného zapálení památkově chráněného dřevěného kostela v Třinci-Gutech. V úterý to uvedla Česká televize. Krajský soud v Ostravě podle mluvčího Jiřího Barče zatím obžalobu neobdržel. Požár způsobil škodu přes 20 milionů korun. Dvěma obžalovaným hrozí podle ČT až 15 let vězení, třetímu, kterému v době požáru ještě nebylo 18, hrozí až pět let.

„Nejde ale o pyromanii," řekl státní zástupce Josef Šuhaj. Soudí, že právě on kostel zapálil zřejmě proto, že v danou chvíli byl jediný schopný to udělat. Další obžalovaný totiž údajně seděl za volantem a poslední byl tělesně postižený.

Podle Šuhaje se k účasti na zapálení kostela přiznal mladík, který vše vymyslel i ten, který rozlil hořlavou látku a kostel zapálil. Vinu odmítá obžalovaný, který všechny na místo přivezl. Netušil prý, proč známé ke kostelu v noci veze.

Všichni tři si ale vyslechli obžalobu z obecného ohrožení. Oba plnoletí obžalovaní mohou ve vězení strávit 15 let. Nejmladšímu hrozí s ohledem na jeho věk v době spáchání trestného činu maximálně pětiletý trest.

Proces je neveřejný, jeden z obžalovaných totiž v době žhářského útoku ještě nedovršil 18 let. Dva z obžalovaných se přiznali a jeden vinu odmítá. Hlavní líčení je nařízeno do pátku. Podle mluvčího soudu Jiřího Barče je nepravděpodobné, že by tento týden padl rozsudek.

Požár kostelíku v Gutech

Trojice obžalovaných, přičemž třetí působil jako řidič, zapálila podle obžaloby památku loni v létě. Oheň způsobil škodu přes 20 milionů korun.

Požár dřevěného kostela z 16. století v Třinci

Na mobiliáři církevní památky způsobil škodu téměř 6,7 milionu korun. Škoda na budově kostela byla vyčíslena na 14 milionů. Na místě shořelého kostela vznikne věrná replika, její stavbu by z velké části měla zaplatit pojistka. Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka vyhlášená radnicí v Třinci. Dosud se na speciálním kontě sešlo více než 3,2 milionu korun.

Historická škoda je ale nevyčíslitelná. Nový kostelík by měl být postaven na jaře 2019.

Logo
zdroj: ČTK
Spustit audio