V Ostravě dnes začne ostře sledovaný proces se žháři z Vítkova

11. květen 2010

Jeden z nejvážnějších extremistických útoků na Rómy začne dnes projednávat Krajský soud v Ostravě. Před trestní senát předstoupí čtveřice pravicových radikálů, která měla loni v dubnu hodit zápalné lahve do domku rómské rodiny z Vítkova. Jaromír Lukeš, Václav Cojocaru, Ivo Müller a David Vaculík čelí obžalobě z rasově motivovaného pokusu vraždy.

Kvůli ostře sledovanému procesu budou okolí Krajského soudu v Ostravě hlídat policejní hlídky a strážci vězeňské služby. Proces se čtveřicí pravicových radikálů se bude konat v největší jednací místnosti soudu. Veřejnost se dovnitř dostane jen se vstupenkou.

„Budou vydávány vstupenky v počtu odpovídajícím počtu míst k sezení v jednací síni, samozřejmě podle pořadí, ve kterém se účastníci dostaví. Je to v zájmu toho, aby nedošlo k tomu, že by někteří účastníci z řad veřejnosti v jednací síni stáli, protože by to bylo v rozporu se zájmem na důstojnosti soudního řízení,“ vysvětlil předseda Krajského soudu v Ostravě Jiří Doležílek.

Žháři z Vítkova se podle obžaloby na útok předem připravovali a vybrali si záměrně lokalitu, kde žijí Romové. Podle důkazů, které elitní detektivové shromáždili, vše naplánoval Jaromír Lukeš. Spolu s Václavem Cojocaru, Ivo Müllerem a Davidem Vaculíkem se chtěl zviditelnit uvnitř neonacistické scény.


Český rozhlas Ostrava bude mít na místě reportéry, kteří budou do vysílání přinášet aktuální informace přímo ze soudní síně. Poslouchejte naše zpravodajské relace, první vstup uslyšíte v 9:00.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu