V Ostravě má premiéru Jarryho Král Ubu

7. duben 2016
Dobré odpoledne

Zneužívání moci, sledování vlastních zájmů a nekonečná hrabivost dostaly prostor na prknech Národního divadla moravskoslezského. Naštěstí jen v činoherní novince Král Ubu, která má dnes v Ostravě premiéru. Absurdní groteska francouzského spisovatele Alfreda Jarryho popisuje krutovládu smyšleného vládce Otce Ubu a tím nastavuje zrcadlo i celé společnosti.

Hulvát, násilník, tupec, zbabělec, génius všežravosti. Všechna tato přirovnání v sobě spojuje postava Otce Ubu, poživačného uzurpátora, který nevidí nic než sebe a své vlastní zájmy. K neštěstí všech se stane králem.

„Myslím, že Král Ubu je v podstatě kdokoliv, koho potkáte. Je to nějaká odvrácená strana zla, která je v každém člověku. Je to vlastně takový Macbeth zkřížený s Homerem Simpsonem,“ nabízí své přirovnání režisér Jan Frič.

V jeho pojetí je Ubu veskrze moderní člověk - nosí oblek, brýle, do války jezdí na segwayi a vládne v jakési jednací síni, která může připomínat poslaneckou sněmovnu nebo zasedací místnost magistrátu.

„Ta hra není adresná, je opravdu o tom, že se k moci dostal jedinec, který tam nahoře nemá co dělat. Který je tam pouze proto, aby obohatil sám sebe a své nejbližší okolí a kterému vůbec nejde o tu zemi, kterou spravuje,“ popisuje dramaturg Marek Pivovar, který se netají tím, že by minimálně jednoho takového Krále Ubu snadno našel i v současné české politice.

„Už když ta hra vznikla, byla tak napsána, že nějakým způsobem reagovala na společnost té doby. A nejinak tomu bude v naší inscenaci. Takže je to inscenace aktuální,“ dodává Pivovar.

Z divadelního představení Král Ubu (Jiří Sedláček, Michaela Petřeková, Eliška Adamovská, Jakub Chromčák)

Hra samotná totiž vznikla v roce 1885 původně jako studentská recese. Tehdejší gymnazista Alfred Jarry si v ní utahoval ze svého učitele fyziky. Drama později dopracoval a uvedl v kamenném divadle, kde způsobilo mírně řečeno skandál. Hlavně kvůli nevybíravému divadelnímu jazyku, na který si těžce zvykali dokonce i teď někteří ostravští herci.

„Zpočátku to chtělo velkou odvahu, abych se trošku uvolnila a popustila uzdu svým emocím a fantazii, protože je to takové pikantnější a my to máme ještě děláno takovým stylem, že leckterý divák může být lehce šokován,“ přiznává Lada Bělašková, alias manipulátorská Matka Ubu.

Jejího divadelního partnera, Otce Ubu, ztvární David Viktora. Novinka má premiéru dnes v Divadle Antonína Dvořáka od 18:30.

Jiří Sedláček (Tyčka), Lada Bělašková (Matka Ubu), Vladimír Polák (Kapitán Obruba) a David Viktora (Otec Ubu)
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio